Прочитај ми чланак

Мађари покрећу регионалну лигу, помиње се Звезда?!

0

"Фудбал би могао да уједини регион, та идеја је добила подршку УЕФА", тврди председник Ференцвароша Габор Кубатов, који је најавио формирање регионалне лиге.

Први човек Ференцвароша је у интервјуу за „Инфостарт“ рекао како би регионално такмичење позитивно утицало на функционисање клубова источне и средње Европе. Када је изнео идеју о новом такмичењу, Кубатов је поменуо неколико европских клубова, уз Стеауу, Лудогорец, Динамо Загреб, Слован – и Црвену звезду.

– О томе смо размишљали годинама. Налазимо се на малом тржишту, десет милиона људи. Водећи светски тимови имају буџет од милијарду евра. Ми као Ференцварош имамо 50 милиона евра и то нас ограничава, јер спонзоре можемо да доведемо само до десет милиона људи, а гледаност на телевизији је само за ову земљу. Мислим да свака земља на Балкану има исти проблем, Бугарска и Румунија имају исти проблем, а Чеси и Словаци имају исти проблем. Тржиште је мало. Нама је потребно веће тржиште, а решење би било да на нашим просторима постоје кратке лиге и да врхунски тимови играју плеј-оф и боре се за трофеј. После тога да се такмиче у националним лигама – рекао је први човек Ференцвароша, па додао:

– Размислите, ако играмо овде са Црвеном звездом, загребачким Динамом, Лудогорецом, Стеауом, Слованом из Братиславе, ти мечеви имају другачију атмосферу, то ће да буду спектакли. Ушли смо на веће тржиште, а са тим клубовима можете играти веома квалитетне утакмице. Да је само месец дана, играли бисмо у овој лиги месец дана. Не упропастити мађарско првенство, наравно, јер је и то важно. И тада би било могуће постићи побољшање квалитета. Тржиште играча би се значајно повећало јер би сви посматрачи играча били овде и гледали ове мечеве високог квалитета – рекао је Кубатов, а преноси „Инфостарт“.

Распоред би постао згуснут и тимови би чешће били у путу.

– Мислим да би све било у границама. Рачунали смо на густ распоред који би могао да се састави тако, да не играју много више мечева, него сада.

Лига би морала да буде организована под окриљем УЕФА.

– Мађарски фудбалски савез има овакву подршку и то је добра вест. Нарочито имајући у виду чињеницу да је Шандор Чањи једна од кључних личности светског фудбала, и он би такође желео да се умеша у ово питање. Питање је да ли ће остали фудбалски савези, где би требало да се скрате шампионати, бити партнери у томе, да ли схватају значај овога. Преузећемо иницијативу у наредним месецима да седнемо са овим водећим тимовима у радну групу и разрадимо колико далеко можемо да одемо у овоме. Било је веома изненађујуће што су у УЕФА обрисали прашину са овом идејом пре више од десет година. Пошто се о овој идеји још прича, јасно указује да она има право на постојање. То се не односи само на нас, већ очигледно и на земље Бенелукса, Шкотску, Ирску, постоје и лиге где треба да се играју квалитетне утакмице, а било би добро да се иде на веће тржиште.