Прочитај ми чланак

ДСС променила име странке! Др Милош Јовановић: Србија мора бити велика… (ВИДЕО)

0

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић најавио је на данашњој скупштини те партије да би њено име требало да буде промењено у Нови ДСС и да би требало да буде усвојена декларација те партије о спољнополитчком положају и идентитету Србије - "Србија мора бити велика".

Јовановић је, отварајући 15. скупштину ДСС, истакао да је име Нови ДСС потпуно природан след догађаја јер то заиста јесте нова ДСС јер је једина партија која је након 30 година постојања извршила смену генерација.

Он је навео да су се од оснивања ДСС 1992. године промениле политичке околоности и да сматра да је његова генерација изборила право да „отвори ново поглавље исте књиге“, што није било могуће без одређених изборних резултата.

Јовановић је нагласио да би Нови ДСС требало да усвоји декларацију партије о спољнополитчком положају и идентитету Србије под називом „Србија мора бити велика“.

Објашњавајући зашто се партија одлучила за баш такав назив декларације, Јовановић је рекао да му је „мало мука да као народ и нација будемо стално у дефанзиви, за кривице које не постоје, за одговорности које не можемо да сносимо“.

Додао је да је још уморнији да се прави да је српски народ „исти као многи народи који нас окружују“ додајући да то није тако и да Срби имају право да то кажу.

Поменувши косовски завет, велике жртве у Великом рату, прве савезничке победе, два антифаштистичка покрета отпора у Другом светском рату и херојске одбране током НАТО агресије, Јовановић је истакао да нас „тај наш слободарски дух, кочоперна борба за слободу и независност, хтели или не хтели, одваја од већине других народа“.

Јовановић је приметио да смо ми „један стари, велики, историјски, европски народ“ и да „то што можемо наћи у својој славној слободарској историји нажалост многи народи који нас окружују не могу наћи ни десети део“.

Виталне интересе Србије угрожавају западне силе

Он је рекао да Србија јесте „Исток на Западу и Запад на Истоку“ и земља чије виталне интересе угрожавају западне силе.

Због тога спољнополитичко начело Србије мора бити већ усвојена војна неутралност, истакао је Јовановић и навео да ће се ДСС залагати за усвајање закона о војној неутралности и за то да се у Устав унесу одредбе о војној неутралности.

„Крајње је време да се наш однос према Европској унији јасно дефинише, свака сарадња на обострани интерес је више него пожељна и радићемо на томе. Чланство није могуће зато што врло добро знамо да је главни услов на том такозваном европском путу да Србија призна и прихвати сецесију наше јужне покрајине Косова и Метохије“, истакао је Јовановић.

Додао је да његова партија никада неће признати сецесију Косова и да ће се, „штавише, борити за пуну реинтеграцију наше јужне покрајине“.

Јовановић је подсетио да је још изборна коалција НАДА чији је ДСС био део истакла да не долази у обзир осуда Русије, а још мање увођење санкција јер у „сукобу Запада и Русије наши највиталнији национални интереси, али и питање части и самопоштовања нам налажу да останемо по страни“.