Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ (НАДА): Од сада ћемо да играмо онако како Вучић игра!

0

Морамо коначно да играмо онако како Александар Вучић игра, јер ово како сад играмо нити даје нити ће давати резултате у будућности, каже за Данас Милош Јовановић, лидер Новог ДСС и један од лидера коалиције Нада.

Он наводи да ће коалиција “Србија против насиља”, са којом је већ успостављена комуникација, у петак или суботу добити предлог плана како и шта даље радити у борби против ове власти која већ озбиљно постаје аутократска.

– Мора да почне да се планира, мора темељено да се ради и морамо имати одговоре на све опоције и на могуће реакције власти. Не може се више стихијски, мора се плански, озбиљно и промишљено – наводи он.

Према његовим речима, већ неко време уназад, опозиција сувише стихијски и неплански ради, реактвина је, увек у дефанзиви и каска за догађајима, што није добро.

– И раније смо покушавали да укажемо на неке ствари, али углавном нисмо успевали. Знали смо како ће се зваршити ранији потести јер је било јасно да не могу да успеју на начин на који се воде. Било је и много размирица унутар опозиције, али да се не враћамо на то. Ми темељито градимо нашу политику и странку и сматрамо и да рад опозиције треба темељито градити. А то значи ићи у сусрет догађајима, планирати и стварати опције, што ради власт. У садашњој ситуацији једноставно је шта се може а шта не. Београдски избори су најважнији јер су ту резултати најнелегитимнији због злоупотреба права на пребивалиште. И ту нема 1.000 ствари. Заправо су две опције на столу. Или ће избори бити поновљени, или неће – објашњава он.

Према његовим речима, ако не буду поновљени значи да је некаква већина направљена.

– Али није исто да ли је већина направљена тако што је цела група “Ми – глас из народа” Бранимира Несторовића званично подржала власт. То је већ онда озбиљна разлика и сужава се маневарски протстор опозицје. Ми смо изнели наше ставове колегама у опозицји како видимо развој те ситуације – каже он. Али одбија да открије, јер ће се о томе још расправљати.

Како додаје, постоји могућност и да већина буде направљена тако што ће два или три одборника из “Ми-глас из народа” подржи власт, што појачава маневарски простор опозиције, јер је то мање легитимна власт.

– Онда се може наставити можда с неким протестима и поступцима који нису за јавност – наводи Јовановић.

Друга опција је да буду поновљени избори и да је пред опозицијом питање под којим условима излази на изборе и шта ради ако се ти услови не испуне. И ту је НДСС изнео своје предлоге у документу који ће бити достављен СПН.

На питање да ли је бојкот тих избора једна од опција, ако се не испуне услови, одговара да може бити, али додаје да и ту треба бити енергичнији и одлучнији.

Упитан како натерати власт да очисти бирачки спосак, ослободи медије и учини изборне услове демократским и фер с обзиром на то да је у прошлости било међупартијског дијалога уз страно посредовање, као и протеста али се ништа није променило, одговара да се није ништа променило нити ће, “јер Александар Вучић само реагује на однос снага и притисак”.

– А да бисмо дошли до ефикасног притиска морате неке ствари начелно да поставите, да вербализујете како би незадовољство могло да се артикулише. Није свеједно шта причате пре него што зовете на протесте. Није свеједно како наштелујете политичку атмосферу и амбијент пре него што позовете на протесте. Није свеједно какве циљеве и захтеве износите на протестима. Није свеједно какав облик добијају протести. Нико до сад није о томе размишљао осим нас, и наш став нико из опозицје није хтео да уважи. Сад се ствари мењају – указује Јовановић.

Како појашњава, све је питање политичког процеса и пута кроз стварање атмосфере, наратива и рада, било да је циљ бољи изборни услови, демократизација, борба за КиМ…

Као пример наводи да, осим НДСС, нико из опозиције није довољно инсистирао на томе да је ова власт изгубила већину у Београду.

– То је требало понављати јер је то чињеница. Када то понављате већ добрим делом делегитимишете њихове покушаје да задрже ту власт и самим тим, уз много других ствари, учинићете да ће протести бити већи и озбиљнији него што би били да ту чињеницу и истину не понављате. Свара се амбијент, кроз вербализацију, говоре и наратив како се то каже, да нешто боље успе него што би да то не радите. Процеси се граде, у њим асе учествује, у процесиам сте проактивни. Данас морамо да ставимо тежину и одговорност на господину Несторовићу који мора да се одлучи и не може да бежи од одговорности. Понављам, није свејендо ако се украде или прелети њколико његових и ако сви подрже – каже Јовановић.

На питање постоји ли рок за договор и почетак остваривања планова, каже да многе ствари не зависе од њих и да треба видети да ли ће се или не поновити избори.

Упитан који су други видови притиска осим протеста које НДСС предлаже, одговара да постоји читава палета институционалне борбе у једном и у другом парламенту.

– Понављам, није на мени да откривам шта се може урадити у зависности од тога шта се буде дешавало. Све ће бити предмет разговора унутар опозицје. Постоји још нешто што није до мене, а није нужно ни до “Србије против насиља”, али они имају унутрашњу динамику, пошто ту има десетак странака. Не виде увек сви све исто, вероватно та њихова унурашња динамика утиче на то да улазе у неку врсту такмичења и излазе са идејама које нису нужно промишљене. Али небитно је све то. Идеја је с наше стране да у доброј вери и са јасним циљем пружимо наше знање с надом да ће бити разумевања за наш приступу. Није нам идеја да потрошимо шест месеци или годину дана и енергију грађана, па да додатно опозиција покаже немоћ. Постоје ситуације када је боље не показивати немоћ него пошто-пото ићи у протесте – сматра Јовановић.

Правило Новог ДСС је да не позивају на догађаје које они не организују.

– Неки наши људи и ја лично сам био и на протесту 30. децембра. Битније од 16. јануара ми је наш темељан план шта ћемо да радимо. 16. ће проћи као и 30. који је прошао. Није ту суштина. Суштина је шта радимо и како доводимо до тога да ако једног дана позивемо на протесте ти протести буду ефикасни и да буде такав притисак и толики број људи на улици да власт нема куда него да почне да наше захтеве испунајва. То је мени циљ. Најлакше је позвати на протетс и појавити се на њему – одговара Јовановић на питање хоће ли бити део најављеног протеста опозиције 16. јануара.