Прочитај ми чланак

Украјинска војска спрема последњу линије одбране – Змајеви зуби пред Кијевом

0

Украјинска војска спрема можда и последњу линије одбране своје земље пред нову очекивану офанзиву Русије, а област око главног града Кијева утврђује се дефанзивним системом познатим под називом „змајеви зуби“. Информације о припреми за досудну одбрану Украјине поделио је Шеф регионалне војне администрације Руслан Кравченко наводећи да је у Кијевској области постављено десет хиљада противтенковских баријера.

„Кијевска област наставља да појачава радове на изградњи утврђења“, објавио је Кравченко на Телеграм каналу крајем марта ове године.

Изградња утврђења подразумева стварање обимног система ровова, земуница и других видова инжењерских радоваса посебним нагласком на систем бетонских блокова пирамидалног облика који је добио популаран назив змајеви зуби. Све ово прате противтенковски ровови и друге неексплозивне баријере.

Зеленски објавио да војска гради одбрамбену линију
Претходно је, средином марта, председник Украјине Володимир Зеленски објавио да војска гради одбрамбену линију дугу више од хиљаду километара која подразумева и одбрану Кијева.

Након састанка с војним челницима Зеленски на свом Телеграм каналу објављује да га је украјински премијер Денис Шмихал известио о динамици изградње нових одбрамбених линија као и да је учвршћивање одбрамбених положаја Кијева важан задатак који је испраћен задовољавајућим темпом радова. Зеленски је додао да очекује правовремени завршетак одбрамбене линије око Кијева.

Поред Кијевске области, на новој очекиваној линији фронта руске снаге сачекаће 42 хиљаде змајевих зуба праћених другим системима одбране.

Суровикинова одбрана
Интересантно, линија одбране какву спрема украјинска војска настала је управо по узору на руско утврђивање позиција на фронту захваљујући којим је контраофанзива Кијева завршена безуспешно.

Суровикинову линију одбране, како су је тада назвали, сачињавао је велики комплекс утврђења и минских поља који је изграђен по наређењу генерала Сергеја Суровикина тадашњег заменика комаданта руских војних операција у Украјини.

Суровикин ипак није овенчан славом због развоја система којим је успешно одбијена украјинска контраофанзива јер је убрзо смењен, из сасвим других разлога. Након оружане побуне групе Вагнер коју је предводио Јевгениј Пригожин, смењен је и Суровикин због наводно блиских веза са вођом побуњеника.

Суровикин је убрзо нестао из јавности, вероватно свестан да би у наредном периоду за њега могло да буде погубно чак и нагињање кроз прозор, пењање уз степенице, прелазак улице или било каква друга уобичајена активност које због руског синдрома изненадне смрти многи дисиденти нису преживели.

Контраофанзива која је уништила Украјину
Погрешан избор линије фронта за контраофанзиву, по сопственом избору или наговору партнера са Запада, коштао је Украјину на стотине хиљада изгубљених живота и ресурса због чега су сада приморани на повлачење и учвршћивање положаја на десној обали Дњепра и даље у дубини своје територије.

Ситуација се посебно променила након што су Руси заузели Авдејевку и потом извршили даљи значајан продор у Украјини након готово вишемесечног мировања линија фронта.

Сада нас, према најавама, очекује нова офанзива Русије и можда пресудна битка која ће одредити даљу судбину Украјине.