Прочитај ми чланак

Другосрбијански брлог нариче што је Путин најпопуларнији у Србији! Бошко објаснио

0

Ко другоме јаму копа, сам у њу упада, или пак, ђаво је дошао по своје, оцене су саговорника Данаса у односу на истраживање Демостата које је изразило став грађана Србије према Владимиру Путину, председнику Руске Федерације усред агресије на Украјину.

Они се, такође, слажу да Србија, у својој историји никада није била више проруски оријентисана, као и да је то заслуга Александра Вучића, председника Србије, који је, према овом истраживању, само један проценат по популарности у овдашњем јавном њењу, у односу на руског.

Једини који одскаче од оваквог става је, разуме се, представник такозване деснице, односно Бошко Обрадовић, лидер Двери, који има пуно разумевање за овакво формирано јавно мњење, јер Владимира Путина и сам цени, попут грађана Србије, али, како каже, много више од Александра Вучића.

У време када рат букти и прети да се са Украјине прошири на целу Европу, а притисак на Србију да се придружи европској страни и буде доследна у својој декларативној политици тежења ка пуноправном чланству у ЕУ, грађани Србије, очигледно, под снажним утицајем режимских медија, цене Владимира Путина само мало мање од Александра Вучића.

Сведочимо и Вучићевом покушају, да упркос десетогодишњој политици додворавања Владимиру Путину и удовољавању и гајењу наратива обожавања руског председника, сада нагло, опет користећи медије, Српску парвославну цркву и такозвану елиту, нагло промени тај курс.

– Ко другоме јаму копа сам у њу упада. Када се годинама изговарају само хвалоспеви Путину као пријатељу Србије ма шта да Русија ради а истовремено негује путинофилско јавно мњење путем таблоидне штампе, онда то има овакве последице. Ти грађани који верују Путину не живе у Путиновој Русији и не осећају на својој кожи последице такве политике, док ипак осећају последице Вучићеве политике чак и када немају приступ многим информацијама – каже за Данас Биљана Ђорђевић из Не давимо Београд.

Према речима Бојана Костреша, генералног секретар Лиге социјалдемократа Војводине, то што Путина у Србији грађани поштују само мало мање од Вучића значи да је „ђаво дошао по своје“.

– Дугогодишња, готово хистерична, русофилија подржавана од политичког мејнстрима, који поред власти обухата и добар део опозиције, СПЦ и већине медија, са једне стране, и повлађивање економским интересима Руске федерације, са друге стране, рецимо поклањање НИС-а и потписивање штетног енергетског споразума, је Србију довела у позицију руске губерније. После заклињања у братсво са Русијом и упорног одбијања да Србија крене пут европских интеграција створен је утисак да Србија не мође без Русије што нас је довело до тога да неки грађани сматрају да је Путин битнији од Вучића. Србија мора одмах да прекине са оваквом политиком. Александар Вучић мора прекинути сарадњу са Путином и недвосмислено се окренути ЕУ интеграцијама и то не због свог рејтинга него због будућности Србије – мишљења је Костреш.

С друге стране, Бошко Обрадовић, председник Двери сматра да је несумњиво једна од најмаркантнијих и најутицајнијих фигура савремене светске политике.

– У Србији важи за једног од лидера слободарског човечанства, док је посебно поштован јер се Русија за време његове власти вратила себи, поштовању националних и државних интереса, православља, породице и свих других традиционалних вредности. У много чему је симбол политичког конзервативизма и по томе супротан од Вучића који припада неолибералном и прозападном погледу на свет. Зато је потпуно природно да је у Србији Путин толико омиљен. То је не само израз љубави према руском народу и држави и симпатија за њиховог лидера, већ и жал што ми немамо политичара таквог идеолошког профила на власти – закључује Обрадовић за Данас.

Жарко Кораћ, психолог, истиче да у Србији од када је СНС дошао на власт, траје готово несхватљиво десетогодишња снажна пропаганда Русије.

– То је традиција још од када су били део СРС. Свега ту има: приче да нас “штите у савету безбедности, посебно да “не дају да оде Косово”, да нам дају “моћно оружје”, да су “срцем уз нас” и да они неће дати “да нестане Србија”. То је примитивна и агресивна политичка пропаганда у корист друге државе. Рат у Украјини је то само оголио. Пратите таблоиде у Србији само три дана, па ће то бити потпуно јасно – каже Кораћ.

Никада у историји Србије, додаје он, Србија није била толико антиевропски и проруски оријентисана.

– То је главна заслуга Александра Вучића. Иако обично пажљиво бирам речи, по мени је то равно националној издаји. Политичар треба пре свега да воли своју државу а не туђу – закључује Кораћ.

Александар Чотрић, заменик председника СПО каже да Владимир Путин у континуитету, скоро две деценије, веома високо рангиран у свим истраживањима која су спроведена у Србији.

– Рат у Украјини је повећао Путинову популарност у Русији, а, чини се, и у Србији. Вучић је једну деценију политичар с највећом подршком, тако да резултати овог истраживања нису изненађујућ – истиче наш саговорник.

Драгана Ракић, заменица председника ДС, истиче за Данас да велика популарност председника Русије Путина међу грађанима Србије резултат је дугогодишње проруске пропаганде која се у Србији води преко режимских медија.

– Путин је био популаран код Срба и пре него што је Вучић дошао на власт, али актуелни режим на челу са Александром Вучићем је ту чињеницу злоупотребио за своје политичке циљеве, те је интезивиран проруски и пропутиновски наратив како би се изградио култ личности Владимира Путина међу Србима – истиче Ракић.

Како додаје, сада овакви налази Демостата и других истраживача јавног мњења, које говоре о великој популарности председника Русије и о никад мањој подршци ЕУ интеграцијама међу грађанима Србије, помажу Александру Вучићу јер релаксирају његову преговарачку позицију.

– Наиме, Вучић сада комотно може да каже у разговору са ЕУ и америчким званичницима да би увођење санкција Русији изазвало велике унутрашње потресе и да он и поред најбоље воље из објективних разлога то не може да уради. Такође, Демостатово истраживање нам говори још нешто – колико је велика моћ медија у креирању јавног мњења и ставова грађана. Када би медији у Србији били слободни и објективно и истинито извештавали о дешавањима у Србији и свету, ни Владимир Путин ни Александар Вучић не би били толико популарни. За овог другог сам поприлично сигурна да би одавно био политичка прошлост – закључује Драгана Ракић.