Прочитај ми чланак

ДРAГAН МAРКОВИЋ ПAЛМА: И Вучић и ми смо изгубили изборе

0

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма у васкршњем интервјуу за Курир признаје да редовно губи кад се туца јајима, иако изгледом то не показује. Каже да празнике традиционално слави са свих 12 чланова своје породице, јер и дан-данас сви живе под истим кровом.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

О будућој сарадњи са СНС каже да је лопта у дворишту напредњака и Aлександра Вучића и да одлука о будућем партнерству зависи искључиво од њих. Aли, ако коалиција СПС-ЈС буде у опозицији, тврди да ће имати конструктиван однос према влади.

Ове године имамо два празника истог дана. Шта ви славите, Васкрс или Први мај?

– Славим Васкрс породично, са 12 чланова фамилије – ту су петоро унучади, два сина, две снаје, супруга, мајка и ја. Сви живимо под истим кровом и сви једемо за истим столом. Зато је и мој политички слоган „Домаћински“. Васкрс је као празник код нас светиња и традиционално пре ручка имамо куцање јајима. Увек изгубим, јер намерно бирам највеће јаје. Волим да пустим унуке да ме победе.

Иако су празници, ујудрма око избора још се није стишала. Вама су тако сместили „бугарски воз“ у Врању. Испало је да је ваша чланица упетљана у цео случај, а рекли сте да знате која странка вам је наместила.

– Све је то намештаљка. То није налог ни градског одбора нити централе. Сачекаћемо да заврше истрагу и да се чује истина. Знам која странка нам је наместила. Не могу још да кажем која. Открићу вам да је владајућа на републичком нивоу, а није СНС.

У кампањи сте најавили 70 одсто у Јагодини, а освојили сте „само“ 54 одсто. Јесте ли задовољни резултатом?

– Па, задовољан сам. Другопласирана странка је СНС са 26 одсто и то је воља народа. Народ је гласао за дела која не могу да се сакрију.

Колико је добро и за вас као странку и за грађане то што ће вас у Јагодини надзирати парламент у којем седе још само одборници СНС?

– Није добро, признајем. Жао ми што је тако испало. Волео бих да су још две или три странке ушле у Скупштину Јагодине.

И Дачић је најавио најмање пола милиона гласова, али подбацили сте за око 100.000. Ко је љут у коалицији?

– То је воља народа. Знам сигурно да разлог није одлазак ПУПС из коалиције, јер ми без њих ништа нисмо изгубили, нити су партије у које је ПУПС отишао нешто добиле. Гледам на то као спортски радник. Кад од неког изгубим, пружим руку и тренирам да га победим. Што каже наш народ, кад се највише радујеш и кад мислиш да ти је најбоље, ти стави каменчић у ципелу да те жуља.

Је ли то и порука напредњацима, који су апсолутни победници парламентарних избора?

– Не, није њима. Па ја сам победио у Јагодини и то себи кажем. Што бих поручивао напредњацима кад су они заправо на губитку, имају мање посланика него пре, тако да смо изгубили и ми и они. Показало се да нам нису требали ванредни избори.

Значи да је Вучић донео погрешну одлуку?

– Да, али то је било њихово опредељење, и то је то.

Да ли социјалисти Бранко Ружић и Новица Тончев заиста дрмају председничку фотељу Дачићу, како се већ спекулише?

– Не знам само откуд се сад толико прича да је Тончев крив, а управо га човек из СНС поставио да буде председник Фудбалског савета источне Србије. И сад нас нападају због Тончева, а овамо га изабрали. То значи да су напади били само у изборној кампањи.

Aли и Тончев и Ружић помињу се као људи који одвлаче СПС од Вучића и желе смену Дачића. Међу социјалистима има и оних који нису задовољни што је СПС био у коалицији са СНС.

Италијани су машину крстили са „палма“

Како замишљате свој политички живот у наредне четири године? Да будете први човек Јагодине, посланик?
– Као и до сада. Да у Јагодину доведем још неког страног инвеститора, да до краја ове године попуним јагодинску индустријску зону. И сада кад дође неки нови инвеститор, ја дам бројеве телефона ових што су већ направили фабрике, да из прве руке кажу да ли су задовољни или нису. И једна италијанска фабрика дала је име „палма“ једној великој машини. Дали су то име у знак пажње за све што су добили као логистику од мене и од Града Јагодине.

– СПС има своје органе и нека то одлучују на тим органима. Сигуран сам да ми ништа нећемо да радимо сами, без СПС. Наша коалиција је чврста. И не знам зашто би рушили Дачића. Нека ти који се буне погледају резултате које је коалиција добила у њиховој средини. Казаћу то и Ружићу кад га будем видео.

Ружић је изјавио да би он волео да буде у опозицији. Шта ви кажете?

– Не интересује мене мишљење Банета Ружића. Може он да прича свашта, то је његова партија. Мене само интересује моја партија, која је у коалицији са СПС. ЈС неће издати СПС. Ту причу с Банетом и још некима из СПС треба они да решавају унутар своје партије.

Добро, али ваљда је то и ваша коалиција?

– Моја партија је у коалицији са СПС. A шта прича Бане и други страначки функционери СПС, нека они реше на својим страначким органима. Јединствена Србија ће донети одлуку коју буде предложио председник СПС Ивица Дачић.

Да ли ће Дачић послушати свог функционера Новицу Тончева да евентуална сарадња са СНС треба да буде другачија него претходне две године. Шта ви кажете?

– Дачић је био веома коректан у сарадњи с Вучићем. Све што је изјавио и радио било је уз сагласност коалиционих партнера. Према томе, Дачић ништа сам није урадио у име државе, није донео ниједну одлуку која је у супротности с државним интересима. Ми СНС не требамо, подршку могу да дају Мађари, имају четири посланика.

Нисте им требали ни прошли пут па вас је звао.

– Прво нек нас позову, а и ми смо увек спремни да помогнемо. Подржаћемо добре ствари, оне које нису добре – нећемо.

Реците отворено, да ли бисте ви лично желели да уђете у власт?

– После избора нема шта бисмо волели, а шта не, него шта је реалност. A реалност је да њима ми у овом тренутку не требамо.

Значи, реално је да будете у опозицији?

– Лично, немам ништа против да смо у власти. И ако будемо опозиција, па шта? Ипак, мислим да много тога можемо да помогнемо држави и да имамо резултате у разним областима и делатностима. Aли, понављам, не нудимо се. Нећемо да им сметамо за добре законе и ствари које буду предлагали и ако будемо опозиција.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да је Дачић бољи партнер Вучићу, јер може да истрпи што други не могу…

– Није тачно да Дачић њега (Вучића) мора да трпи. Они су били партнери у влади, заједно доносили одлуке. Дачић никад ништа није радио на своју руку, нити га је икад ико притискао.

Сви се питају да ли је коначно дошло на ред да Драган Марковић Палма постане министар у српској влади...

– Нисам о томе уопште размишљао, нити сам им потребан да им будем министар. Честитам им на успеху, без обзира на то што су добили мањи број посланика. И да видимо како свако од нас може да помогне Србији да грађани живе боље.

Јесте ли опростили потпредседнику СНС Братиславу Гашићу оне критике због броја фонтана у Јагодини?

– Бата је мој друг, нећу да се препуцавам с њим. Желим му пуно успеха у даљем раду.