Прочитај ми чланак

Додик ће иницирати да Српска постане република са председничким системом

0

dodik nedeljnik

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик сматра да би требало озбиљно размислити о увођењу председничког система у Републици Српској када се уђе у разговоре о реформи Устава.

Додик је најавио могућност да до краја актуелног четворогодишњег председничког мандата иницира уставне промене у том правцу.

Он је за „EuroBlic“ рекао да му је за такав предлог потребан општи консензус у Српској, те да ће у зависности од политичке ситуације проценити да ли ће упутити званичан предлог.

„Будући да ми је ово други председнички мандат, према Уставу не могу више да се кандидујем за ту позицију. Било би добро да након истека мог мандата Српска бира председника који би истовремено био и члан Председништва БиХ“, рекао је Додик.

Он је објаснио да би то била најбоља заштита Српске и њеног позиционирања на нивоу БиХ, те да би се поједноставиле многе ствари.

Председник Академије наука и уметности Српске Рајко Кузмановић истакао је да због дејтонске структуре БиХ Република Српска не би могла сама да уведе такав систем.

„Председнички систем је најефикаснији, јер је председник државе и председник Владе и он је углавном и извршни и представнички орган и има невероватно велику власт“, рекао је Кузмановић.

Он је додао да је у том случају председник врло ефикасан, јер нема много нивоа за одлучивање.

Кузмановић је сагласан да би увођење таквог система обезбедило заштиту Српске, али прву препреку за то види у Вијећу народа Српске које је још пре четири године блокирало промене Устава, које, између осталог, предвиђају укидање смртне казне и проглашење Бањалуке главним градом Српске.

Срна