Прочитај ми чланак

Додик: 20 година после рата настављају и даље „лов на Србе”

0

DODIK-01-01_620x0

(Бета)

Они покушавају да све – ко год је био жив у то време, испитају зашто је био жив, а не зашто је у то време био ангажован, рекао је Додик.

Председник Милорад Додик изјавио је да је ће Република Српска затражити пуне информације о провери идентитета и адреса становања бивших политичких, војних и полицијских функционера РС који сада живе у Србији, и да ће реаговати у вези с тим.

Додик је рекао да су те провере у Београду „комбинација настојања сарајевског и хашког настојања да се одржи стереотип према Србима као главним кривцима у протеклом рату у БиХ“.

„Они покушавају да све – ко год је био жив у то време, испитају зашто је био жив, а не зашто је у то време био ангажован“, рекао је Додик новинарима у Стричићима, код Бањалуке, где је присуствовао 48. Кочићевом збору.

Председник РС је казао да је „дегутантно је да се 20 година после рата измишљају нека нова имена и да се врше провере“. Оценио је да „много ствари није завршено“ у вези са злочинима над Србима, поновивши да је Трибунал у Хагу „политички суд“ који „жели да Србе окриви за све и свашта“, а рекао је и да је познато неповерење РС према Суду и Тужилаштву БиХ.

Додик је нагласио да сви који су починили ратне злочине треба да одговарају, али да тај принцип треба да важи подједнако за све. По налогу Тужилаштва за ратне злочине, у Србији се проверавају бивши војни и полицијски функционери РС, који имају двојно држављанство, које треба саслушати у својству сведока или осумњичених на основу протокола о сарадњи с Тужилаштвом БиХ.

Тужилаштво за ратне злочине саопштило је у среду у Београду да је у току провера идентитета и адреса становања особа које Тужилаштво Босне и Херцеговине доводи у везу с ратним злочинима. Радио-телевизија Републике Српске је у среду јавила да се проверава 15 особа, бивших високих државних, полицијских и војних функционера Републике Српске, и да се акција спроводи по налогу Тужилаштва за ратне злочине Србије.

У Тужилаштву за ратне злочине у Београду речено је да су у неким случајевима у питању осумњичени, а у некима сведоци. То тужилаштво подсећа да је јануара ове године потписан споразум о сарадњи тужилаштва Србије и БИХ.