Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋЕВ АДМАСАДОР ЛАЖОВ: Црној Гори Руси нудили милијарде за базе?

0
Фото: Саво Прелевић

Фото: Саво Прелевић

Црногорски амбасадор у Италији Aнтун Сбутега, изјавио је да је Русија властима у Подгорици својевремено нудила десет милијарди евра како би инсталирала војне базе на црногорском приморју.

Ово је изречено на округлом столу „Црна Гора према НAТО“ одржаном на римском Институту за међународне послове 17. фебруара. Иако је од тада прошло више од месец дана, тек у понедељак је „пукла“ вест о дипломатском скандалу који је обележио тај догађај! За Сбутегин „подухват“ не би се ни чуло да се ових дана није на друштвеним мрежама појавио аудио-снимак који „забавља“ јавност Црне Горе и региона.

Министарство спољних послова огласило се саопштењем о одржавању „округлог стола“, не помињући инцидент! На филму се види реакција службеника руске амбасаде, који је устврдио да амбасада не поседује такве информације и да ће „ове тврдње бити занимљиве Кремљу“, што је прилично збунило црногорског амбасадора, јер се није надао присуству руског представника!

Прича о „руским базама“ појавила се пре три године, када се спекулисало да би барска лука, али и древни Котор, могли бити неке од њих. Тада су из Министарства одбране Црне Горе реаговали и саопштили да ни Русија, а ни НAТО нису тражили отварање војних база у Црној Гори.

Реаговао је и руски амбасадор у Црној Гори Aндреј Нестеренко, изјављујући да је Москва била заинтересована за разговар са челним људима црногорске војске о могућности да руски ратни бродови пристају у луке Бар и Котор. Он је појаснио да није било у питању никакво инсталирање руске војне базе, већ једино да бродови пристају у луке због хуманитарних разлога.

Извор: Новости.рс