Прочитај ми чланак

Ђукановић најавио да ће и догодине бити премијер

0

Потпредседник Демократске партије социјалиста (ДПС) Црне Горе Мило Ђукановић поручио је опозиционим партијама које протестују испред парламента и онима које хоће на мала врата да уђу у парламент да ће он и наредне године када се одрже парламентарни избори бити победник и засигурно премијер.

„Нема никакве сумње да ћемо ми победити на следећим изборима, јер нама више од свих одговара да та победа буде неупитна, да не може нико приговорити и да формирамо владу која ће бити лишена сумњичења и приговора моћи да у наредне четири године ради како би ова држава ишла напред”, рекао је Ђукановић.

Он је током радне посете у Никшићу новинарима казао да „све структуре ДПС-а раде несметано без обзира на то што је потпредседник партије Светозар Маровић, који је требало да предложи чланове савета ДПС-а, у притвору”.

„Политички савет још није конституисан. То је ново тело које треба да да фину глазуру политици ДПС-а у наредном периоду. Поводом нових околности видећемо шта ћемо предузети у конципирању његовог персоналног састава, али уверавам вас да се то ни на који начин не одражава на пуну функционалност органа ДПС-а и пуну посвећеност наше политике државним интересима Црне Горе”, појаснио је лидер ДПС. „Ускоро ће и главни одбор партије разматрати насталу ситуацију и утврдити ко ће бити на челу политичког савета.”

Он је демантовао да је на дан хапшења Маровића разговарао са потпредседником САД Џозефом Бајденом о привођењу потпредседника ДПС-а.

„Разговарали смо и о одговорностима које Црна Гора предузима за даље учвршћивање стабилности региона и ономе што ћемо ускоро као пуноправна чланица требати да предузмемо на плану глобалне стабилности”, додао је он.

Коментаришући најаву Демократског фронта (ДФ) да ће наставити са протестима у главном граду и да ће поново разапети шаторе, Ђукановић оцењује да се ДФ на тај начин определио за деструкцију не само према влади, већ према држави и демократским институцијама.

„Није то нешто ново. То траје у континуитету. Погледајте слике из 1998. године, па уочи 2006. године, видећете да су у питању иста лица, иста политика. Све то заједно покушава да врати точак црногорске историје уназад, а то је апсолутно немогуће”, саопштио је Ђукановић. „Биће боље да ДФ мало боље размисли шта му је чинити у наредном периоду у политичком животу Црне Горе јер ће Црна Гора са ДФ-ом или без њега наставити путем пуне европске и евроатлантске интеграције.”

Ђукановић је навео да партије које траже да уђу у прелазну владу то нису заслужиле резултатима парламентарних избора јер на њима нису ни учествовале.

„Партије које нису ни постојале 2012. године сад би желеле да уђу у власт, а то би био преседан не само у црногорској политичкој историји већ у глобалној историји. Зато мислим да том питању треба приступити крајње рационално”, поручио је он.

Председник ДПС-а не спори да неповерење према капацитетима изборног система који, како је рекао, „није стварала влада него је донет у парламенту међу представницима партија које данас исказују неповерење”.

„Околност да постоји неповерење обавезује све оне одговорне партије да видимо како то неповерење превазићи. ДПС је партија која је побеђивала на свим досадашњим изборима и данас свако истраживање јавног мњења показује да је ДПС у распону подршке грађана од 41 до 45 одсто”, поручио је Ђукановић. „То виде и лидери политичких партија и мислим да је то онај проблем који њих жуља, тако да данас размишљају шта је за њих боље – да ли да учествују у изборима или да храбро напусте бојиште, при том се позивајући на неки алиби који је све теже наћи.”