Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Вучићево слагање са Палмеровим наредбама је акт издаје

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић осудио је изјаве специјалног изасланика САД за Западни Балкан Метјуа Палмера, назвавши их „класичном листом задатака колонијалног управника“, који је, према његовим речима, дошао да „изда наредбе свом марионетском режиму“. Ђорђевић је затражио од председника Србије Александра Вучића да грађанима разјасни Палмерове изјаве о „извесности потписивања споразума између Вучића и Аљбина Куртија у току ове године“.

„Палмер је дошао да потврди потписивање правно обавезујућег споразума са Косовом, а посебно забрињава што је Вучић на то одговорио да се нада компромису“, истиче лидер Ослобођења.
Такав став, сматра он, показује „апсолутно Вучићево слагање“ са наредбом коју је добио и показује да је споразум и више него известан. Према Ђорђевићевим речима, ради се о „уџбеничкој дефиниција акта издаје“.

„Покрет Ослобођење је претходних месеци упозоравао да је, након што су тзв. Косову предате све ингеренције Републике Србије у покрајини, остало само формално признање. То ће се овим споразумом и догодити“, каже Ђорђевић.

Он је подвукао да јавност у Србији мора да спречи такав исход, пошто власти то неће учинити:
„Вучића више не интерсују ни Устав Србије ни Резоулција 1244, он је подвио реп пред Палмером и занима га једино опстанак на власти.“

Ђорђевић објашњава да је апсурдно што амерички изасланик нуди међусобно признање као решење, истичући да међународно признатој држави Србији не треба признање од стране илегалних институција тзв. Косова.

Председник покрета Ослобођење је поздравио став Српске православне цркве изнет након састанка патријарха Порфирија и Палмера, да се у случају Косова и Метохије ради о незаконитој сецесији и да је то решење неприхватљиво, али је такође истакао забринутост због изјава из врха цркве о потреби даљег дијалога.

„Више пута је поновљено како Америка види тај дијалог – као процес који треба да исходује признање тзв. Косова“, сматра Ђорђевић.
Он се осврнуо и на Палмерове састанке са, како је рекао, „изабраним подобним деловима опозиције“.

„Скандалозно је што су и они добили наредбе, а нису нашли за сходно да напусте састанак.“
Ђорђевић је објаснио да су „два задатка за опозицију“ од раније позната, а то су „подршка Вучићу у признању Косова“ и излазак на изборе, а да смо сада видели и нови.

„Палмер је наступио као лобиста пројекта Рио Тинто, он је очигледно дошао овде да обезбеди интересе западних компанија које желе да униште нашу животну средину“, каже Млађан Ђорђевић.