Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: Господо, јединство се не постиже на коктелу уз вино

0

"Једно од основних постулата Странке слободе и правде јесте да престану поделе у друштву, а које су посебно интензивиране у последњих девет година. Али, господо, јединство се не постиже на коктелу уз чашу вина, већ тако што се власт и опозиција договоре око националних интереса", рекао је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас на конференцији за новинаре у Врњачкој Бањи.

foto: Instagram

 

Ђилас се на тај начин осврнуо на јучерашњи састанак уз чашу вина, на ком су поред чинилаца власти, председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, председника Скупштине Ивице Дачића, народног посланика Александра Мартиновића, присуствовали још лидер Двери Бошко Обрадовић, председник покрета Доста је било Саша Радуловић, лидерка Заветника МИлица Ђурђевић Стаменковски, али и представници Републике Српске.

На том састанку, како је то власт саопштила, било је говора о националним интересима, као и „постизању јединства“. Међутим, Драган Ђилас истиче да се на тај начин никако не може успоставити јединство, поготово што је власт у последњих девет година још више продубила поделе.

– Једно од основних постулата деловања Странке слободе и правде јесте да стану поделе у нашем народу, да стану поделе међу грађанима Србије које трају деценијама, а које су посебно интензивиране у последњих девет година. Али, господо, јединство не постижете на коктелима уз чашу вина, јединство постижете тако што кажете хајде да видимо шта су национални интереси, па да се око тога договоре и власт и опозиција – рекао је Ђилас и додао:

– Јединство не могу да успоставе они који представнике више милиона људи који другачије мисле називају издајницима, страним плаћеницима, који их нападају, који у време короне кажу да су то они који желе да ковид победи, да сви умру. Јединство не могу постигну они који нас који причамо о будућности, али смо и свесни прошлости, називају као неке који тврде да је ова земља геноцидна. Такви људи никад неће донети јединство – који нападају, вређају, измишљају, лажу… – јасан је Ђилас.

А затим је и наставио:

– Нити се јединство може правити са онима који су део мафијашке власти и на челу су тог целог једног система који у Србији користи криминалце, данас видимо и убице, да пребијају грађане, демонстранте, спречавају протесте, дозвољавајући им да дилују дрогу и рекетирају људе… Са таквим људима се јединство правити не може ни на коктелима, а ни на наводно важним састанцима којима присуствују и наши пријатељи, политичке организације из Републике Српске.

Ђилас је навео шта је потребно да дође до јединства и договора око националних интереса.

– Ако хоћете јединство власти и опзиције, јер са друге стране, дошли су представници власти и опозиције, онда зовете сву опозицију, зовете представнике Универзитета, Цркве, Академије наука, да видимо шта је то што је интерес народа и како да сви заједно иза тога станемо. И без чашица „фенси“ вина у земљи у којој грађани размишљају како ће да прехране породице и како да дочекају следећи први у месецу – нагласио је председник Странке слободе и правде.

„Могу плате лекара да буду 1.000 евра“

Ђилас је у Врњачкој Бањи говорио да Србија има будућност и перспективу и да после промене власти у земљи може да буде много боље.

– Могу почетне плате лекара да буду 1.000 евра, наставника 700-800 евра. Могу људи да изађу из те идеологије и приче о сиромаштву коју власт намерно спроводи, јер људима са платом од 30.000 динара може да се манипулише – рекао је Ђилас и додао да је током прошлог месеца порасло задужење грађана у Србији за краткорочне кредите за 100 милиона евра.