Прочитај ми чланак

Ђилас: ССП, СРЦЕ и НАДА данас подносе уставни закон да се избори одложе на јесен

0

Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас рекао је да ће данас у Скупштини поднети Уставни закон којим се предвиђа померање избора за јесен.

Ђилас је у емисији „Иза вести“ на Н1 телевизији рекао какви ће бити наредни кораци странака ССП, СРЦЕ и коалиције НАДА.

„Ми ћемо данас поднети Уставни закон којим се предвиђа померање избора за јесен, заједно са посланицима НАДА, односно Нови ДСС и ПОКС. То је онај закон иза којег је стала цела коалиција Србија против насиља, који је послат прошлог понедељка Ани Брнабић. То је писао правни тим Србије против насиља, на челу са професором Танасијем Маринковићем, иза кога је стала цела коалиција. Ми и даље стојимо при томе да је то једини начин да дођемо до фер избора. Наше је да предложимо решење, а како ће се о томе односити колеге из опозиције, ја то не знам. Јасно је да властима то одговара“, казао је Ђилас.

Он је додао да је коалиција Србија против насиља направљена за прошле изборе, да су наставили да функционишу и после избора и да није прихваћен његов предлог да постоје као један посланички клуб барем до поновљених београдских избора.

„Нашли смо савезнике у коалицији НАДА, господину Јовановићу, људима из ДСС и ПОКС, људима из Прогласа и то вам је једна снажна групација која се искристисалисала да би се нешто снажно у овој земљи променили“, навео је он.

Додао је да нема одговор шта се десило „изнутра“ у оквиру коалиције и да не жели да негативно да говори о људима са којима су до јуче сарађивали и за које верује да и даље жеље промену система.

„Да смо остали јединствени, ова ова власт би пристала на минималне изборе чиме би се избори одложили на јесен и извршила би се ревизија бирачког списка. Ми то знамо. Од једне до друге ствари су одустајали и сасвим сигурно би прихватили наше захтеве. Не постоји објашњење за раскол у опозицији“, нагласио је он.

„Четири месеца смо говорили људима да је најважнија промена изборних услова, да без тога нема избора, Мариника Тепић је штрајковала глађу 13 дана, Јелена и Бранко 10 дана, све смо урадили да се то деси. Добили смо Резолуција Европског парламента, имамо ОДИХР који је све написао шта треба да се уради. Све је нашој страни било“, поручио је Ђилас.

На питање зашто се нису приклонили већини која је одлучила да се иде на изборе, Ђилас је одговорио:

„У коалицији СПН никада се није гласало о одлукама, сада смо се изјашњавали. Све одлуке доносимо тако што сви дискутујемо, никада нисмо имали ситуацију да се изјашњавамо и гласамо… Господин Парандиловић није постојао, није долазио на састанке, сада видим да шаље поруке како ко треба да се понаша. Ми смо имали 8 организација, господин Алексић је рекао да ће кроз његову квоту ући и Ново лице Србије. Никада се нисмо прегласавали и немојте да мислите да се одлуке доносе тако што странка која има 0,2 одсто подршке би прихватила странка која има 40, или 50 пута више гласова“, нагласио је он.

О изборима на локалу

На питање шта ће бити са локалним изборима, Ђилас је рекао да је ССП дала самосталност да одлуче да ли ће ићи на изборе или не.

„Ми смо одборима дали самосталност да одлуче. Први одбори колико знам су против тога да се иде на изборе, то су Чачак и Панчево. Ми смо се борили за изборне услове у Београду, наш захтев је био и понављање парламентарних и покрајинских избора. У Београду смо имали шансу да потврдимо победу, да бисмо то урадили морају да се избаце људи из бирачког списка. Док се то не деси, немате могућност за победу“, навео је Ђилас.

Постоји ли простор за компромис?

На питање да ли простор шанса да се прихвати идеја ПОКС-а да се евентуално направи компромис и листа и да се 18. маја одлучил да ли се излази или не.

„Нека колеге које излазе на изборе кажу да ли је прихватљиво… Нада је рекла да нема времена да се примене препоруке, Проглас је рекао… Неће ништа да испуне ако не морају. Уопште не желим да учествујем ко је крив, ко није, али сматрам да смо сви изневерили своје грађане који су гласали за нас“, рекао је он.

Подсетимо, чланице досадашње коалиције „Србија против насиља“, које су гласале на састанку у петак за предлог да се изађе на изборе, заједно ће наступити на предстојећим београдским и локалним изборима 2. јуна. Оне ће у понедељак обавестити јавност о новом називу коалиције јер не желе више да користе старо име.

Са друге стране, три странке међу којима ССП, СРЦЕ и Заједно неће изаћи на изборе, а на изборе неће ни коалиција НАДА.

Истовремено, стижу предлози како да се превазиђе криза у опозицији, а данас ће бити одржана и седница Народне скупштине на којој ће се и формално спојити сви избори за 2. јун.