Прочитај ми чланак

ДЕТАЉИ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ! ВЕЛИКО СПРЕМАЊЕ У НЕМАЊИНОЈ: Ко ће све да лети из владе

0

Чим се председник Вучић врати из Брисела, разговараћу с њим о реконструкцији Владе како бисмо наставили са радом, најавила српска премијерка. Функционисаћемо као тим или ја не морам више да будем председница Владе

Реконструкција Владе Србије је сасвим извесна, пошто је премијерка Ана Брнабић сада и отворено рекла да је она потребна и да јој је намера да истера министре чија је лична сујета превелика за њен тим у Немањиној 11. Она је најавила да ће о тој теми ускоро разговарати с председником Александром Вучићем.

Председница Владе је први пут открила да међу члановима њеног кабинета има превише сујетних министара, који солирају и раде на самопромоцији. А њен први и основни критеријум је, како наглашава, да има тимске играче који све подређују тиму.

– Имају сувише самопромоције и гурају личну агенду, а не Владину… Функционисаћемо као тим, без појединачних сујета и промовисања личних агенди, и имаћемо резултате или ја не морам да будем председница Владе – поручила је она.

Премијерка је изјавила да је реконструкција Владе потребна и да она жели да тај посао што пре почне и што пре се заврши како се на било који начин не би угрозио ефикасан рад Владе.

Персонална решења

– Зато сам замолила председника Србије Александра Вучића, чим се врати из Брисела, да у најкраћем року разговарамо о томе и да се с њим као председником највеће партије која учествује у власти консултујем у вези са персоналним решењима – објаснила је Брнабићева приликом отварања прве дигиталне фарме у Криваји код Бачке Тополе.

Ана Брнабић је рекла да ће инсистирати на принципу да је Влада ту само због грађана, а не обратно, и „њих не треба да брине ко се с ким воли или не воли у Влади и ко се с ким свађа и најбоље свађа, то не треба да занима грађане“.

Она, међутим, није желела да открије на кога је мислила.


– Довољно сам рекла у овом тренутку. Хтела сам да се фокусирам на особине неких од чланова мог кабинета и на то зашто мислим да они можда могу да буду савршени чланови неког другог тима, али не и мог – закључила је премијерка.

Чињеница је, међутим, да је она у последње време најжешће, и то јавне, препирке имала с министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић. Председница Владе није пропустила да је поткачи ни приликом процењивања резултата, па је признала да мисли да највише шкрипи управо у ресору инфраструктуре.

Калкулације

Премијерка Брнабић је тиме практично наговестила да ће, као што је Курир већ објавио, инфраструктура бити издвојена из министарства које води Михајловићева. Актуелни градски менаџер Београда Горан Весић помиње се као нови министар овог новог ресора. Готово је сигурно да Горан Кнежевић после реконструкције неће остати на министарском месту, а његов ресор привреде могао би да преузме актуелни градоначелник Београда Синиша Мали. Према сазнањима Курира, Мали је у игри и за ресор финансија, уколико у реконструкцији страда и Душан Вујовић.

Фудбалска тактика

РУЖИЋ: КО НЕ ДАЈЕ ГОЛОВЕ, МОРА НА КЛУПУ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић сматра да би филозофија фудбала могла да се примени и приликом реконструкције Владе.

– Мислим да нико није богомдан да буде министар. Важно је да ли тим даје резултате. Ова влада ради предано, као и све претходне. То је као у фудбалу: ако неко не даје голове, мора да уђе неко с клупе да да гол – објаснио је Ружић.

Упитан да ли ће СПС задржати исти број министара у реконструисаној влади, он је рекао да о томе нису разговарали.

Наш извор из Немањине 11 каже да је Маја Гојковић виђена за нову министарку културе, уместо Владана Вукосављевића, иако за Курир каже да јој се на месту председнице парламента свиђа, упркос невољама на које је и пред јавношћу емотивно реаговала.

– Зашто бих прижељкивала било шта кад радим посао који волим – рекла нам је она.

А на подсећање да су јој посланици, према сопственим тврдњама, доносили много стреса, изазивали сузе, па чак и приређивали инциденте са физичким насиљем, Гојковићева каже да утисак може да завара.

Утисак вара

– Утисак вара. Стреса има свуда – остала је загонетна председница Скупштине, коју би на том месту наследио неко од најагилнијих посланика СНС – Марија Обрадовић, Александар Мартиновић или Владимир Орлић.

Како Курир сазнаје, премијерка тражи и решење за министра спорта, пошто ће Вања Удовичић највероватније бити проглашен неподобним кадром због афера које се везују за његов ресор.

Драгомир Анђелковић

ПРЕСУДИЋЕ СПОСОБНОСТ ЗА ТИМСКИ РАД, А НЕ ЕФИКАСНОСТ

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да ће премијерка и председник оцењивати колико је ко од министара способан за колективни рад.

– Реконструкције ће свакако бити, а кључна порука премијерке је да ће инсистирати на тимском раду. Она каже да ће из Владе бити искључени они који не могу тимски да раде и да није толико до провере ефикасности у појединим ресорима колико сам принцип колективног рада. Тешко је рећи кога ће премијерка оценити као највише некооперативног, али је јасно да ће бити покушаја да се Влада учини хомогенијом и функционалнијом – оцењује наш саговорник.