Прочитај ми чланак

ДЕМОКРАТА ОЦЕЊУЈЕ ДА ЈЕ У ПИТАЊУ ПРИВАТИЗАЦИЈА СКУПШТИНЕ: Балша оплео по Маји

0

Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић критиковао је данас одлуку председнице Скупштине србије Маје Гојковић о прекиду сарадње са организацијом Отворени парламент и оценио да је тиме у "насилничком маниру" раскинута последња веза између парламента и грађана.

Он је у саопштењу навео да сви посланици и грађани знају колико је Отворени парламент био важан за контролу рада посланика, јер су тим путем грађани могли да питају посланике, а посланици су морали да им одговарају у догледно време. Могли су да прате рад посланика и одбора, да контролишу како је који посланик гласао и шта је говорио на седницама, да прате статистику и имају увид у рад оних који би по закону требало да их представљају, подсетио је Божовић.

„Очигледно је ‘шешељизам’ Маје Гојковић превагнуо над потребом грађана да знају шта посланици раде. Насилничке методе наслеђене из СРС и жеља да се парламент затвори за грађане биле су јаче од транспарентности рада парламента“, оценио је Божовић.

Он је рекао и да је укидање могућности да грађани контролишу рад посланика последњи у низу покушаја Маје Гојковић да „приватизује“ Скупштину и погази Устав и законе. По његовој оцени укидање расправе о најважнијем Закону о буџету, бруталне лажи и обрачуни са опозиционим посланицима имају за циљ блокаду рада парламента, укидање опозиције и последње контроле над радом владе.