Прочитај ми чланак

Дачић се жалио на Тачија амбасадору САД

0

Majkl-Kirbi-Ivica-Dacic-1
(Танјуг)

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас, у разговору са амбасадором САД у Београду Мајклом Кирбијем, да је Влада Србија решена да настави дијалог с Приштином у Бриселу, али је изразио забринутост због настојања радних група из Приштине да дезавуишу спровођење договора о организовању локалних избора на Косову и Метохији.

„Проблем је што, супротно бриселском споразуму, чланови приштинског тима покушавају да на локалним изборима изиграју принцип статусне неутралности. Тиме се доводи у опасност читав процес спровођења договора из Брисела“, упозорио је Дачић у разговору с Кирбијем.

Како се наводи у саопштењу Владе Србије, премијер Дачић и амбасадор Кирби су оценили да су односи двеју земаља у успону, и посебно истакли да се бележи раст економске сарадње.

У прва три месеца ове године извоз Србије у САД је повећан за 70 одсто. Прилив инвестиција из САД се очекује ове године, нарочито у области информационих технологија, навооди се у саопштењу.

Тачи позвао Србе  да изграде „наше” Косово
Хашим Тачи позвао је данас Србе са сјевера Косова да изађу на новембарске изборе и тако учествују у пројекту изградње „европског Косова“.

„Учешће Срба на изборима представља нову могућност, али и заједничку гаранцију да ћемо заједнички изградити наше Косово“, рекао је Тачи на сједници Владе самопроглашеног Косова.

Он је нагласио да је одређени број Срба на сјеверу почео припрему за изборе, преносе београдски медији.

Премијер Србије Ивица Дачић и највиши званичници Србије више пута су позвали Србе на Космету да изађу на новембарске изборе и тако се, како су поручили, изборе за „сигурну будућност“ српске заједнице и земље у цјелини.

Представници Срба са сјевера Косова најавили су да ће организовати изборну антикампању, како би сваком Србину који живи у покрајини указали на сву погубност избора.

Они су апеловали на грађане да бојкотују изборе, јер би излазак Срба значио само једно – признавање независности Косова.