Прочитај ми чланак

Дачић: Протести у БиХ политички, хоће да укину Републику Српску

0

dacic1

ВАШИНГТОН – Председник владе Србије Ивица Дачић оценио је да ситуација у БиХ показује колико је мир изграђен у региону „крхка творевина“ и колико је мало довољно да дође до дестабилизације и поручио да је зато битно задржати политичку стабилност Србије, али и Републике Српске.

„Јер видите да ту није само у питању социјална категорија протеста, имате и одређене политичке захтеве који иду ка томе `један човек један глас` што иде ка укидању ентитета, права народа у БиХ, што отвара цео један зачарани круг, због тога је и био рат у БиХ“, рекао је Дачић у интервјуу Гласу Америке.

Дачић је, у том контексту, говорио и о ситуацији на Косову и Метохији.

„Имате ситуацију хапшења Оливера Ивановића, Еулекс – смањује му се мандат без сагласности Савета безбедности УН, зато се треба чувати инцидентних ситуација, једна варница је довољна да поново упали пламен конфликата“, упорозио је Дачић.

Говорећи о предстојећим парламентарним изборима у Србији, Дачић, који борави у вишедневној посети САД, изјавио је да је у овом тренутку много важније обављање државне функције од вођења страначке кампање.

„Избори су извор једне ирационалне атмосфере, међустраначке кампање напада, ја немам намеру да учествујем у свему томе на такав начин, желим да истакнем резултате које је наша влада постигла, то су заједнички резултати са нашим коалиционим партнерима, Србија је постигла историјски корак напред. Како ће то народ оценити, то је све релативно“, рекао је премијер.

Дачић је поручио да ће „избори дефинисати место свакоме“ а да коалиција коју води очекује после избора прво разговоре са досадашњим партнерима и „тада ћемо одлучити хоћемо ли наставити даље у смислу државне политике коју смо до сада водили, која је, мислим, била у интересу Србије“.

„Да ли ћемо ићи заједно (са СНС) после тога (избора) зависиће од резултата избора, у овом тренутку то нико не може да каже, и какву ће ко позицију имати“, рекао је Дачић додајући да очекује да СПС и коалиција остваре добар резултат на изборима.

„Међународна позиција Србије је знатно побољшана у односу на раније године, а о Србији се ових дана боље говори у иностранству него у самој земљи“, рекао је Дачић осврћући се на изјаву лидера ЛДП Чедомира Јовановић, који се, како је приметио, „залаже за независност Косова малтене, а замера да сам био превише попустљив према Тачију у Бриселу“.

Подсетивши да је на Молитвеном доручку први пут био 2010. године, Дачић је рекао да је, поредећи атмосферу тада и сада, „у питању неупоредиви напредак до којег је Србија дошла, нарочито у последњих годину и по дана, ниво међусобног поверења са САД је подигнут“.

„САД данас званично имају веома позитиван став о државној политици коју је Србија водила, желе да се таква политика настави и после избора који нас чекају у Србији“, рекао је Дачић.

Пред седницу Савета безбедности УН о Косову, Дачић је рекао да је бриселски споразум „несумњиво отворио врата да изађемо из зачараног круга“, али да Београд није задовољан начином на који се у потпуности имплементира споразум, „зато што мислимо да Приштина покушава да кроз имплементацију тог споразума, иако је он статусно неутралан, стварно афирмише своју државност“.

„Они добро знају да без УН и без договора са Србијом не може бити заокружен процес независности, али стално желе да доведу до тога да Срби учествују у систему независног Косова“, навео је Дачић и додао да Србија не признаје Косово као независну државу и жели да имплементација заиста буде статусно неутрална.

Према његовим речима, има доста проблема, није још решено питање правосуђа, треба да се конституише Заједница српских општина, али историјски гледано први пут су Срби добили легалну и легитимну власт на Косову која је призната од Београда, и Приштине, али и од Брисела, Вашингтона па и Њујорка, односно Савета безбедности УН.

„То је велика ствар и мислим да је то капитал на коме треба да градимо нашу будућу политику. Све ће то бити тема састанка у Њујорку, али одмах одатле одлазимо на састанак у Бриселу где ће нас чекати велики притисци, велики захтеви да се дође до договора о правосуђу, видећемо како ће то даље тећи али сигурно не можемо да правимо даље компромисе који би били на штету наших националних и државних интереса“, закључио је Дачић.

(Танјуг)