Прочитај ми чланак

Дачић прежалио видовдански „датум“, сад му добар и – октобарски

0

Dacic Estonova3 (2)

(Факти)
Премијер Ивица Дачић изјавио је данас – а шта би друго, после свега! – да очекује да датум о почетку преговора са ЕУ буде одређен што пре, нагласивши да би то могло да буде у октобру, јер су испуњени сви услови.

„Очекујем одлуку, да се одреди датум и да то буде што пре, а оријентационо мислим да би то могао да буде октобар јер смо испунили све услове“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, одлука о добијању датума за почетак преговора помогла би бржој, лакшој и ефикаснијој имплементацији договора и споразума из Брисела, а недобијање позитивне одлуке довело би кредибилитет ЕУ у питање, а не Србије.

Дачић је подсетио да ће следеће седмице бити одржани састанци бројних комитета ЕУ а да ће 27. и 28. јуна бити и Савет ЕУ. Премијер Дачић је позвао државе чланице ЕУ да подрже Србију, јер није реч о ирационалним разлозима за добијање датума и почетак преговора већ, како је рекао, Србија је то заслужила.

Србија је данас ближа позитивној одлуци за добијање датума за почетак преговора са ЕУ и Влада Србије учинила је све што је било предвиђено закључцима Европске комисије, рекао је Дачић који је до рано јутрос у Бриселу разговарао са шиптарким приштинским пемијером Хашимом Тачијем и шефицом дипломатије ЕУ Кетрин Ештон о примени бриселског споразума.

Дачић се на конференцији за новинаре, после састанка са председавајућим делегације Европског парламента за југоисточну Европу Едвардом Куканом, захвалио и њему и посланицима тог парламента на подршци коју су дали Влади Србије за оно што је урадила у последњих годину дана.

„Ми смо сигурни да ће Европски парламент и ЕУ у целини знати да цене оно што је Влада Србије урадила. Свака другачија одлука била би неправедна и довела би у питање и сам кредибилитет ЕУ“, рекао је Дачић.

Премијер је подсетио да је било јасно речено да датум и отпочињање преговора у чланство ЕУ неће бити проблем уколико Србија испуњава критеријуме које је Савет ЕУ пред њу поставио.

Дачић је пренео новинарима да је од високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, која је са Штефаном Филеом упутила писмо чланицама ЕУ у којем позива да се донесе позитивна одлука и да преговори почну, јасно рекла да неће допустити да се неко игра са њеним или кредибилитетом ЕУ.

Дачић је новинарима у Влади Србије, по завршетку разговора са Куканом, рекао да су на јучершњем састанку у Бриселу, доминирале тренутно најважније теме, да је постигнут договор о регионалном командиру полиције за север Косова, а да је спорно питање остало одржавање локалних избора, који би оријентационо могли да буду одржани 3.новембра.

„Важно је што ће Срби на Косову и Метохији моћи да гласају са документима Србије, да ће имати своје представнике, као и своје људе на челу изборне комисије“, додао је Дачић.

Премијер је указао да се настављају разговори о амнестији, да се управо воде разговори о телекомуникацијама и да ће наредни састанак у Бриселу са косовским премијером Хашимом Тачијем и Кетрин Ештон бити 8. јула .

„Настојимо, међутим, да радне групе реше пре тог датума већину спорних питања“, рекао је Дачић.