Прочитај ми чланак

Дачић: Не желимо да споразум примењујемо на силу, Срби да прихвате реалност

0

dacic policija

(Новости)
Премијер Србије Ивица Дачић каже да ће за седам до десет дана бити завршен план имплементације и да је Србија заслужила добијање датума за отпочињање преговора са Европском унијом.

– Очекујем да у наредним данима Срби на Косову и Метохији, и јужно и северно од Ибра, прихвате реалност да је споразум постигнут у Бриселу у њиховом највећем интересу. Не желимо да споразум примењујемо на силу и без помоћи и учешћа нашег народа. То би могао да буде погрешан и штетан пут. Влада је отворена и искрена. Хоћемо разговоре са свим сународницима са КиМ. Чврсто верујем да ће врло брзо да преовлада разум. Споразум који је постигнут је максимум и у интересу је целе Србије. Спремни смо све аргументе јасно да пренесемо нашем народу – каже Дачић.

Премијер каже и да је важно што ће први потпредседник Александар Вучић стати пред наш народ на КиМ и да се после тога очекује да све буде јасније.

– Верујем да ће наш народ схватити у каквом положају је Србија. Подсећам да су споразум у парламенту прихватиле све странке власти и опозиције, осим ДСС. Зато се надам и слози са нашим народом – каже он.

Дачић најављује и да би у другој половини маја требало да се настави дијалог са Приштином на највећем нивоу.

– Тек предстоје разговори о бројним темама, као што су питња имовине, повратка расељених, заштите цркава и културних добара, амнестије, енергетике и телекомуникација – каже премијер.

Премијер је велики оптимиста када је у питању бриселска одлука о Србији у јуну:

– Сигуран сам да ће у другој половини јуна бити потпуно јасно да ће Србија почети преговоре за приступање ЕУ. Ми смо то као земља апсолутно заслужили. Све смо учинили што је до нас и што је било потребно. То ће обезбедити сигурнију будућност за нашу децу. Очекујемо само добре вести из Брисела, а чврсто верујем да ће и Србија убудуће бити позитивна вест у свету.