Прочитај ми чланак

ЦИА користи Загреб као шпијунску базу одакле организују слање оружја

0

cia-rojters-1364198023-287764

Хрватска је један од најприврженијих америчких савезника у Европи и те две државе имају дугогодишњу квалитетну обавештајну сарадњу.

Тридесет припадника америчке ЦИА прошле недеље није слетело у Сплит због неке тајне операције у Хрватској него су у Хрватску слетели на пропутовању за Велику Британију, преносе хрватски медији.

У Сплит су слетели авионом боеинг 757-200 са идентификационим бројем 24452 који припада америчком Министарству домовинске сигурности.

Према сазнањима до којих су дошли хрватски медији да су агенти ЦИА у Хрватску дошли након обављене мисије. Према речима истог извора слетање авиона ЦИА на хрватске аеродроме све је учесталије па је Хрватска постала својеврсна кључна тачка за њихове авионе. Та слетања посебно су учестала у последње три и по године, с почетком арапског пролећа.

Углавном се користе аеродроми у Сплиту и Дубровнику као војни аеродром у Удбини. У том контексту је посебно занимљиво коришћење аеродрома у Удбини који Американци користе за пребацивање својих специјалних снага.
На тај аеродром могу без проблема да слете велики амерички транспортни авиони као што је Херкулес Ц-130.

Аеродром је на идеалној позицији и све су операције добро скривене од очију јавности.

Хрватска је један од најприврженијих америчких савезника у Европи и те две државе имају дугогодишњу квалитетну обавештајну сарадњу.

Да је то тако, потврђено је и у извештају МОРХ о обдрани у којем се наводи да су САД главни стратешки савезник и партнер Хрватске на подручју безбедности и одбране.

Хрватска је своје аеродроме и ваздушни простор за авионе ЦИА отворила још 2006. године.

Тада су у два наврата на аеродром Ћилипи слетели авиони који су учествовали у америчкој операцији превоза особа осумњичених за тероризам. Амнести Интернешонал навео је да су се 2006. године летови повезани с ЦИА два пута приземљили на дубровачком аеродрому.

Америчкој тајној служби Хрватска је занимљива из неколико разлога. Чланица је НАТО, а географски је одлично позиционирана, недалеко од Американцима занимљивих локација на Медитерану. Американцима су аеродроми на обали посебно занимљиви као међустаница за пребацивање њихових службеника који одлазе у тајне операције.

То се потврдило управо у случају арапског прољећа. На пример, управо је ЦИА из Загреба организовала првоз неколико тона оружја из војних складишта побуњеницима у Сирији. Летови из Загреба обављали су се авионима јорданске компаније, а у организацији тајне службе.

Осим за пребацивање својих агената, ЦИА Хрватску, односно Загреб користи као своју шпијунску базу.

У америчкој амбасади САД у Бузину смештена је шпијунска база НСА и ЦИА, што се наводи и у документима које је разоткрио Едвард Сноуден.

Према истим спекулацијама, тај центар је смештен на петом спрату на коме нема прозора. Нагађа се да је то могућа локација на којој се налазе комуникациони уређаји.

(Јутарњи.хр)