Прочитај ми чланак

Цензура: Полиција противзаконито забранила Шаровићу интервју за Србин.инфо испред станице

0

Заменик председника СРС Немања Шаровић и члан председничког колегијума и председник београдског одбора Александар Дражић саслушани су данас у својству осумњичених у МУП-у Србије, ПУ Београд.

Поступак је покренуло Више јавно тужилаштво у Београду због паљења застава САД, ЕУ и НАТО пакта на протесту одржаном 30. новембра прошле године поводом ослобађајуће пресуде Рамушу Харадинају.

„Након сат и петнаест минута полицијског саслушања сазнали смо да је поступак покренут по одобрењу републичког јавног тужиоца Загорке Доловац. Конкретно ме терете за кривично дело „Повреде угледа стране државе или међународне организације“ из члана 175. КЗ-а РС из члана 175. Међутим, занимљиво је да су ме испитивали не само поводом паљења заставе САД, ЕУ и НАТО пакта, него и поводом паљења заставе тзв. „независне државе Косово“, изјавио је Шаровић за „Србин.инфо“ после саслушања.

Он је истакао да је ово прилика да се државно руководство Републике Србије изјасни „да ли брани углед тзв. независног Косова или се ту ради само о некаквом угледу осведочених непријатеља Србије, као што су САД, НАТО и водеће земље ЕУ“.

Шаровић је на саслушању изјавио да се не каје, да је заставе запалио у виду политичког протеста и да је поносан на та своја дела, јер је тиме показао да се не плаши ни САД,ЕУ и НАТО пакта, нити њихових слугу које седе на Андрићевом венцу и у Председништву Србије.


Припадници полиције изазвали су и инцидент када је екипа редакције „Србин.инфо“ пришла заменику председника СРС (испред станице) и затражила интервју. Уместо да дозволе неометано новинарско извештавање, полиција је жустро реаговала и покушала да уклони наше новинаре уз „образложење“ да снимање није дозвољено.Треба истаћи да забрана снимања нигде није била истакнута.

Шаровић: Да ли вам је то неко наредио да не дозволите мој интервју пред камерама?

Полицајац:  Не, није, али је забрањено снимање у кругу станице. Можете да изађете , тамо иза ограде.

Шаровић: У овој држави је  све дозвољено осим онога што је стриктно забрањено.

Србин.инфо: Извините да ли можемо негде да видимо где је то забрањено?  Има ли то негде написано и објављено? 

Полицајац: Обратите се писарници. Можете да снимте али да се померите улево, ван круга станице.

Шаровић: И ово ћемо посебно навести да полиција није дозволила снимање интервју испред станице. Нити да смо добили потребан одговор.

Дејан Мировић: Полиција полиција прекришила закон

– Полиција нема права по свим европским  конвенција које регулишу људска права, а које је потписала Србија, да искључи јавност у предкривичном поступку, осим када су у питању малолетна лица, нити има права да простор испред полицијске станице прогласи забрањеним за извештавање ако је у питању извештавање о покренутим истрагама против пунолетних особа – каже за наш портал др Дејан Мировић, доктор правних наука.

(Србин.инфо)