Прочитај ми чланак

Чедомир Јовановић: ДС се распада, „мрцвари и себе и нас“

0

LDP - DS

Лидер Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић изјавио је данас да нико у тој странци демократама није предложио политичку сарадњу која би се завршила стварањем нове партије.

Јовановић је новинарима, након предаје листе за изборе за Вождовац, казао да је та странка разговарала и са премијером Ивицом Дачићем, вицепремијером Александром Вучићем, али и лидером Демократске странке (ДС) Драганом Ђиласом, наводећи да ништа није „кренуло наопако“ у разговорима са демократама и да не зна одакле порука након њиховог последњег састанка да ЛДП предлаже формирање нове странке.

Он је додао и да нико у ЛДП не треба да доказује које све разлике постоје између њега, Дачића, Вучића и Ђиласа, али да је кључна особина ЛДП која их разликује – способност да покушају да одговоре на питање шта је то што нам је заједничко.

„Ако желе да будемо заједно, хајде да то урадимо како треба и без икаквог уцењивања, сплеткарења и интрига. Нико у ЛДП није тражио ништа за себе, нико у ЛДП није предложио ДС политичку сарадњу која би се завршила стварањем ефикасније организације од коалиције наше две странке, због тога што ми у ЛДП имамо страх од било каквих избора“, рекао је Јовановић.

Демократе мисле само на себе и на своје позиције

Према његовим речима, ДС се распада, а „мрцвари и себе и нас“. Јовановић је поручио демократама да, „ако желе да раде са ЛДП, хајде да то буде озбиљан посао“.

„Ако мислите да са нама још једном искористите овај град, Вождовац људе у Србији у пројекту који ће трајати до 15. децембра, а после тога опет ко преживи причаће, онда то није одговор на потребе људи у овом тренутку“, истакао је лидер ЛДП.

Руководство ДС, додао је, погрешило је када је одбило веома јасан став ЛДП о сарадњи, наводећи да су они били ти који су разговоре и иницирали.

Јовановић је рекао да је ЛДП иницирала разговоре са ДС, јер су истицали нужност те две странке да поново покрену и искористе у потпуности своје потенцијале.

„Рекао сам и Ђиласу и свима у ДС да не треба да се плаше ЛДП, а они мисле само на себе и на своје позиције“, истакао је Јовановић.

Познаници из ДС срећни – чланови ЛДП забринути

Упитан да ли је био споран назив будуће коалиције, Јовановић је одговорио да није и додао да за њега процес разговора још траје.

„Обавили смо разговор, ушли смо у ову кампању, видећемо како ће се завршити све то. Очекујемо Главни одбор. Знате како је реаговао ЛДП и како ДС на вест о једној странци“, поручио је лидер ЛДП и додао:

„Мене су звали моји стари познаници из ДС, срећни због чудне интерпретације нашег састанка који је завршио са насловом да се прави једна странка и звали су ме чланови ЛДП и питали да ли то значи да ћемо ми сада да носимо све оно што су они за собом оставили – да плаћамо цену коју они нису спремни“.

Он је додао да је ЛДП нудио нови формат сарадње демократама.

У привременом већу Београда мора бити места и за ЛДП

Говорећи о изборима у Београду и формирању привременог већа, казао је да влада треба да поведе рачуна када буде бирала привремено градско веће.

„У њему мора бити места и за ЛДП… Моја порука Дачићу је да не затвара врата ЛДП да једном, покаже ону врсту озбиљности коју председник владе мора показати“, додао је.

ЛДП, казао је, иде на изборе да на примеру Вождовачких покаже нову зрелост, те да са подршком грађана те општине и „једном искреном политиком закорачимо у београдске изборе, а потом преузмемо одговорност за вођење земље“.