Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ: Смирите север Космета или нема Европе!

0

Kosovo-nije-na-prodaju

Срби са севера Космета доследни у одбрани националних интереса и Устава Србије за разлику од београдског режима.

Уколико до 1. децембра, када се одржава други круг локалних избора на Косову, Београд не успостави контролу над противницима Бриселског споразума на северу покрајине, највероватније ће доћи до одлагања преговора о пријему Србије у Европску унију.

Отварање ових преговора, предвиђено најкасније за крај јануара, могло би да се одложи на захтев Немачке пре свега – сазнајемо из врло добро обавештеног немачког извора блиског странци десног центра Ангеле Меркел.

– После насиља виђеног у недељу Берлин је реаговао врло суздржано јер сматра да још ништа није дефинитивно изгубљено. Ако се међутим слично догоди и 1. децембра поставља се питање да ли ће Немачка и даље заговарати отварање преговора са Србијом – рекао је наш саговорник.

Достојанствена борба Срба са Космета смета режиму у Београду јер их подсећа на издају коју покушавају да доврше

Страх од државе у држави
Иако Европска унија као први циљ у наредном периоду има формирање „савеза српских општина“ на Космету како би „нормализовала“ односе између Београда и Приштине, неке западне дипломате у овој јужној српској покрајини, како сазнајемо, страхују да не дође до формирања „државе у држави“. Тај страх дели и део власти у Приштини јер би у случају ванредних парламентарних избора на Космету могло да се деси да српске политичке странке постану одлучујући фактор у формирању страначких коалиција и односа снага у парламенту.

(magacin.org)