Прочитај ми чланак

American Conservative: Украјински сукоб разоткрио рањивост западног оружја

0

У САД и савезничким земљама постоји широко распрострањено гледиште, да је сукоб у Украјини добар за Запад, па би требало да настави да подржава Кијев. Међутим, у стварности, ова оружана конфронтација са Русијом само показује потенцијалним ривалима слабости НАТО технологије и недостатке америчке одбрамбене индустрије, пише колумниста „American Conservative-a“ Доминик Сансон.

Вашингтонски јастребови и даље инсистирају на континуираној подршци Украјини, иако њена позиција постаје несигурна. Штавише, неки политичари и стручњаци тврде, да сукоб користи НАТО-у и Западу у целини.

Међутим, према његовим речима, стварно стање говори супротно. Посебно, слабости и очигледне рањивости западне опреме која се испоручује Оружаним снагама Украјине, сада су видљиве сваком будућем геополитичком конкуренту, пре свега Кини.

Тенкови Абрамс, немачки Леопард II, борбена возила Бредли, читав низ западних оклопних транспортера и система противваздушне одбране „неумољиво губе вредност“. Поглед на уништено америчко и европско оружје које је поносно приказано у Москви „улило је поверење“ остатку света.

Осим тога, технолошка ограничења и сложеност рада ових система наоружања, показали су да они нису погодни за савремено ратовање, сматра аутор чланка.

Међутим, што је најважније, сукоб је открио недостатке америчког војно-индустријског комплекса. Одличан пример за то је ситуација са производњом артиљеријских граната 155 мм. Русија их производи око три пута више него Сједињене Државе и Европа заједно, и они неће успети да премосте овај јаз у блиској будућности, упркос свим својим напорима.

„Недавно именовање Андреја Белоусова, на место министра одбране са израженом намером даље интеграције руске привреде са њеном војно-индустријском базом, још једном илуструје решеност Москве да своју специјалну војну операцију доведе до краја, без обзира на помоћ пакете које се обавезује да пружи Западу “, резимира Сансон.