Прочитај ми чланак

NYP: Бајден везао руке Украјини и натерао је да се повуче код Харкова

0

Недовољна војна помоћ и ограничења која је Џо Бајден увео Кијеву спречили су Украјину да се припреми за руску офанзиву у области Харкова, пише „Њујорк Пост“. То је довело до напуштања територија и пада морала војника Оружаних снага Украјине, наводи се у чланку.

Споро кретање америчке помоћи и рестриктивна политика Бајденове администрације приморали су Украјину да се повуче у борби против Русије, док руска војска наставља офанзиву у области Харкова, пише „Њујорк Пост“.

„Сада Руси имају иницијативу на целом попришту војних операција. Они диктирају место, време, интензитет и темпо војне акције“, рекао је за новине Џорџ Барос из Вашингтонског института за проучавање рата.

Кашњење у испоруци оружја коштало је Украјину, приморавајући је да уступи додатну територију и стварајући моралну кризу. „Украјинске снаге се осећају напуштено. Морал је низак и они не осећају подршку“, рекао је Барос.

Америчка техника полако стиже до линије фронта, разбацујући украјинске снаге. Чак и када америчке залихе оружја и муниције коначно стигну у Украјину у великим количинама, мало је вероватно да ће то бити довољно да земља покрене ефикасну контраофанзиву против Русије.

„Тактичка ситуација за Украјинце ће се побољшати, али оперативна ситуација, мислим да се неће побољшати, осим ако не дође до значајне промене политике“, рекао је Барос, указујући на рестриктивна правила ангажовања која забрањују украјинским снагама да нападају руске снаге. на главној територији Русије.

„Дајемо им довољно да избегнемо катастрофу када ствари постану заиста лоше, али то није довољно. Све док имамо политику која намерно везује руке Украјинцима на леђима, све док шаљемо помоћ на начин да руска команда буде у стању да јој се супротстави, нећемо дозволити Украјинцима да успеју“, уверен је Барос.