Прочитај ми чланак

Брисел: Почео тројни састанак Дачића, Тачија и Ештонове

0

taci-dacic-eston-380(Б92, РТС)

Председник Владе Србије Ивица Дачић разговара у Бриселу са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и косовским „премијером“ Хашимом Тачијем, у оквиру седме рунде дијалога Београда и Приштине о решавању проблема на Косову и Метохији.

11.10 – Почео тројни састанак Дачића, Тачија и Ештонове.

Око десет сати Дачић је почео разговор са америчким изаслаником за Балкан Филипом Рикером, који важи за „тихог учесника“ дијалога пошто се у Бриселу појављује уочи сваке рунде.

У ЕУ кажу да су спремни да преговори трају цео дан, односно све док се не постигне договор. Такође, не искључује се могућност да се, ако договор о северу КиМ изостане, Дачић и Тачи састану за пар дана.

Подсетимо, европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је у понедељак, током посете Београду, да од договора Београда и Приштине зависи да ли ће Србија добити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ.

Питање Косова стигло је и пред новог папу Франческа, пошто га је јуче у Ватикану Тачи позвао да призна независност Косова.

Немачка делегација посланика ЦДУ-ЦСУ јуче је у Београду поручила да би Београд и Приштина, пре почетка преговора о приступању, требало да се писано или пред камерама обавежу на нормализацију односа.

Коментаришући став немачких парламентараца, потпредседница Владе Србије задужена за евроинтеграције Сузана Грубјешић је рекла да је у питању „техникалија“, а да је суштина да се пронађе прихватљиво и на терену примењиво решење. Она је истакла да Србија неће ни експлицитно, ни имплицитно признати Косово.

Грубјешићева је рекла да данашња рунда дијалога није кључна, јер договор Београда и Приштине није на видику. „Неки из Брисела кажу да је ова рунда пресудна, ми кажемо да није, зато што договр није на видику“, рекла је она.

„Улози су сувише велики да би дијалог пропао“, рекао је известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин у Бриселу, изразивши оптимизам у вези са исходом преговора.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић није такав оптимиста по питању бриселских договора. Он је позвао првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића да „спречи крах договора Београда и Приштине“.

Премијер Дачић учествоваће за два дана на седници Савета безбедности УН о Косову.

Портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон Маја Коцијанчић рекла је новинарима у Бриселу да „наши напори иду у правцу напретка у дијалогу“, подсетивши да је Ештонова прошле недеље посетила Београд и Приштину због консултација са политичким лидерима.

Иако се раније могло чути да је ова рунда преломна за исход дијалога због априлског рока у коме Комисија треба да састави извештај о напретку нормализације односа Србије и Косова, извори Танјуга у Бриселу сад кажу да ће током следећих недеља вероватно бити нових рунди.

“Уколико сутра не дође до договора, још има времена за наставак дијалога“, рекао је Танјугу функционер Комисије који је желео да остане анониман.

Он је подсетио да се министри иностраних послова земаља чланица, који на основу извештаја Комисије треба да одлуче да ли Србија може да рачуна да ће јој у јуну бити отворени преговори о придруживању ЕУ, састају у Луксембургу тек 22. априла.

“То је уједно и последњи могући рок за позитиван извештај“, рекао је овај фунционер.