Прочитај ми чланак

БОШЊАЦИ БИ У „ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ“ прошли још горе од Срба

0

Реаговања удружења "Рас" на идеју о припајању рашке области такозваној држави Косово

КАДА би, којим случајем, Рашка област била припојена такозваној држави Косово, а фактички „великој Албанији“, најгоре би прошли Бошњаци у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и другом санџачким градовима.

foto: screenshot

Страдали би више него Срби јер би их Албанци брзо асимилирали и натерали да забораве босански и српски, те говоре само њихов језик. Потом би на ред дошло и одрицање од своје историје, културе и националног идентитетета – каже председник удружења „Рас“ из Новог Пазара др Добросав Никодиновић и подсећа на то да је овај део Србије од 1941. до 1945, године када су Немци формирали фашистичку творевину, већ био део велике Албаније.

Муслимани су, наводи, тада морали да уче албански и изјашњавају се као Албанци. Осим страшних злочина над Србима, албански фашисти предвођени чувеним балистом Шабаном Полужом, којег је у Нови Пазар довео тадашњи градоначелник Аћиф Хаџиахметовић, убили су и много недужних Бошњака, а неке њихове угледне породице потпуно затрли.

Подсетимо, заменик председника Демократске партије Косова Реџеп Хоти је недавно рекао да би у случају поделе јужне српске покрајине Санџак требало припојити Косову, а ову изјаву је, између осталих, оштро осудило и неколико најутицајнијих бошњачких политичара.

ПРОВОКАЦИЈА

БИВШИ министар у Влади Србије Сулејман Угљанин је пре пет година у Новом Пазару открио спомен-плочу Аћифу Хаџиахметовићу, било је и предлога да се Аћиф-ефендији изгради меморијални центар, а БНВ је покренуо и иницијативу за рехабилитацију некадашњег градоначелника којег су 1945. без суђења, под оптужбом да је био сарадник окупатора, стрељале тадашње комунистичке власти.