Прочитај ми чланак

БОСИЋ ОПТУЖИО: Додик је спреман на најгоре сценарије

0

Оног тренутка када је Милорад Додик објавио да ће у исто време и на истом месту одржати контрамитинг, јасно је било да се наш најављени протест претвара и у борбу за наша људска права и достојанство.

326928_bosicmladen2mk886411У интервјуу за „ЕуроБлиц“, председник Српске демократске странке Младен Босић каже да „режим покушава да ућутка оне које је опљачкао, док као друштво, тонемо на свим пољима“.

Како тумачите изјаву генералног секретара СНСД Луке Петровића да ће они који дођу на протесте СЗП подржати издају Српске?

То је израз параноје због процеса који се отварају у правосуђу против врхова власти која је опљачкала сопствени народ. То је и доказ спремности Додика и његових јуришника попут Луке Петровића на најгоре сценарије.

Они би ваљда све оне који нису у њиховом колу затворили или на други начин елиминисали, што је и смисао етикетирања неистомишљеника као „издајника“. Не могу то да ураде, али се надају да ће неко други повући обарач.

Видите да су му на најављеном контрамитингу главни гости из Хајдерове Слободарске странке Аустрије. Овде се ради о мржњи усмереној према неистомишљеницима и ограничавање слободе говора и окупљања. Зар то није дефиниција својеврсног фашизма?
Верујете ли да ће Милорад Додик стварно поднети оставку ако на протесту скупите 40.000 грађана?

Неће поднети оставку и да буде 100.000 људи. Па, подносио је он оставку и када је Брчко изузето из састава РС, па ју повукао. Како ико трезвен још може поверовати у Додикову дату реч? Када узмете шта је све обећавао, од референдума о самосталности, до благостања у РС, тај човек нема никакав кредибилитет, а ја бих просто рекао да то прелази у патолошко стање.

Слушао сам га како неки дан безочно лаже да су се након Главног одбора на Палама људи из СДС састали са неким странцима да усагласе протесте. Човек је давно изгубио образ, а сада и сваки додир са стварношћу.

Та ситуација ме подсећа на Чаушескуа, када није могао да поверује да то маса њему звижди. Иначе, та прича о 40.000 је настала када је Додик добио неке процене колико би могло бити људи на протесту, па то помножио са два ради сигурности. Скупили би ми и више од 40.000 када не бисмо знали да Додик никада неће поднети оставку.

Зашто нисте отишли да му то кажете на састанку кога је заказао поводом протеста и контрапротеста?
Нисмо отишли јер нема смисла да се представници Савеза за промене састају са неким ко нас назива издајницима Републике Српске.

Шта би конкретно требало да буде резултат народног протеста кога сте заказали за 14. мај у Бањалуци?

Протест је право опозиције и грађана да искажу своје незадовољство стањем у РС. А, стање је катастрофално и алармантно.

Живимо на кредитима које ће неко морати враћати. Власти су уништиле економску супстанцу РС, а тиме јој одузимају будућност.

Видите да распродају природна богатства, а криминалци се налазе на највишим положајима у власти. Папци који су гласове од народа добили на критици актуелне власти, а онда мандате продали Додику, омогућили су формирање Владе Жељке Цвијановић.

То је по саставу најнекомпетентнија Влада од настанка РС. Сада су папци попут Стевандића задња линија одбране и најватренији браниоци Додикових идеја.

Положај свих угрожених категорија од бораца, инвалида, пензионера, незапослених и радника никад није био неизвеснији и гори и само то би било довољно да се организује протест. Ми смо објавили проглас о разлозима протеста, а разлога је заиста много.

Право на мирне протест спада у домен људских права и слобода. Напомињем да Додику и његовим протестантима то право нико није оспоравао 2004. у Бањалуци. Али, то и показује јасну разлику и Додиков менталитет. Ја могу све, ви не можете ништа, ви немате права која су прописана законом, права могу користити само ја и они који мене подржавају.
Ко ће у СЗП бити одговоран ако протест не испуни зацртане циљеве?

Ово је сада борба да се протест уопште и одржи због невиђених опструкција власти РС, али и града Бањалуке. Зар неко може помислити да је дозвољено да наводно СНСД заузме Трг Крајине за све викенде маја и први викенд јуна како би спречио да га ико други користи. И градске власти нас обавештавају о томе као да је то нешто нормално. Ова срамота са кориштењем библиотеке да би се онемогућио скуп у парку Младен Стојановић је прича за себе.

Ако је некоме пре овога било нејасно каква је ова власт, сада сви схватају да је могућ само један циљ – одлазак корумпиране власти на челу са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић и одговорност за оне који су РС довели у овакво стање. Да ли ће бити довољно енергије да се то деси на првом протесту, не знам. Али сам сигуран да ће са њега бити послата јака порука властима да не могу уплашити и ућуткати народ.

Шта ако Градска управа и МУП РС не дају одобрење СЗП за одржавање протеста?

То више није ни у њиховим, а ни у нашим рукама. Протести ће се десити са или без њиховог одобрења. У супротном, био би то крај демократије у РС.

Могу ли се на улици решити проблеми који постоје у РС?

Додик и Цвијановић стално понављају како је у РС стање одлично, чак боље него у осталим земљама. Знате оне чувене тврдње да народ овде боље живи него у Америци. Пошто поричу да постоје озбиљни проблеми који су сада свима видљиви, можда ће им порука која стиже од народа бити разумљивија, него када то тврди опозиција у скупштинским клупама.

На почетку приче о протестима, СДС је била против изласка на улицу, али сте касније прихватили такав приједлог осталих чланица СЗП. Због чега?

Ми нисмо за протесте ради протеста. Сматрамо да они могу донети резултат само ако се створе услови, односно критична маса. До сада је Додик успевао да обманама убеди лаковерне да је све у реду и да систем функционише.

Сада је свима јасно да смо били у праву када смо упозоравали где нас води Додикова корумпирана власт и сматрамо да немамо право то да немо посматрамо. Банке пропадају једна за другом, привреда је у колапсу, корупција ендемска, судство корумпирано и шта још треба да се деси?

Овде се ради о опстанку Републике Српске.

Савез синдиката РС и Борачка организација рекли су да не желе колективно учествовати у протестима које организују политичке партије. Да ли је то проблем за СЗП?

То је проблем за руководства БОРС и Синдиката. Њихова руководства су делимично одговорна за положај бораца и радника у РС, а као што видимо резултат њиховог рада је веома ограничен.Ми смо само најавом протеста већ нешто урадили за угрожене категорије.

Натерали смо Владу да почне да исплаћује борачки, синдикатима је продужен колективни уговор на месец дана док не прођу протести, а и дуге категорије ће бити исплаћене како не би протествовале за своја права. Али то није решење. Шта ћемо следећи пут?

Ипак, сигуран сам да, иако руководства неће колективно подржати протест, њихово чланство хоће индивидуално. Руководства се правдају да не желе да угрозе јединство својих организација, али напомињем их да се овде ради о њиховим интересима, а не о сврставању на неку политичку страну.

Ко не слуша, сносиће последице

Да ли је СЗП постигао коначан договор око кандидата за начелнике на изборима и шта ћете са онима на локалу који не буду послушали договор на врху?

Договор је у највећем делу постигнут, а још увек нерешена питања ћемо разрешити у року до пријаве кандидата. Они који у локалу не буду хтели прихватити договор странака, мораће сносити последице такве своје одлуке.

Овде се ради о интересима који су много значајнији од појединачних амбиција чланова странака. Оно што је можда за јавност најбитније је да смо дефинитивно договорили да заједнички кандидат за Бањалуку буде Драган Чавић.

Дан државности РС 9. јануар

Ако председник РС Милорад Додик поново закаже састанак у вези са Уставним судом БиХ, да ли ћете се одазвати?

Немам намеру разговарати нити се састајати са неким ко нас етикетира као издајнике. Потпуно је сада јасна ситуација око Уставног суда у смислу шта РС треба да ради. НСРС треба да усвоји нови закон који ће дефинисати 9. јануар као дан државности РС одвојено од верског празника, а ако то буду побијали поново у Уставном суду БиХ, треба расписати референдум.

У међувремену смо договорили да се формира међустраначка комисија у ПС БиХ која ће отворити разговоре око начина одласка страних судија. То су прихватили СДА, ХДЗ и СББ, што сматрамо нашим великим успехом. Све остало што би се радило је пуко политизирање. Додик не жели да реши питање Уставног суда, него да му оно послужи као параван који ће сакрити стварне проблеме грађана РС.

У сваком случају 9. јануар ће остати празник, јер се то питање не може решити пресудама Уставног суда, него вољом народа.