Прочитај ми чланак

БОРБА ЗА ПРАВЕДНЕ ИЗБОРЕ: Опозиција тражи забрану уношења телефона на биралишта

0

Државни ресурси не смеју се користити у страначке сврхе пре и током избора, а треба забранити и фотографисање и уношења мобилних телефона на бирачка местима, неки су од опозиционих захтева који ће ускоро бити предати власти.

Према сазнањима Данаса, на данашњој седници Радне групе, у којој опозициони представници усаглашавају своје ставове око двадесетак захтева и услова за фер и демократске изборе, требало би да буде дефинисана коначна верзија захтева која ће бити послата на усвајање опозиционим лидерима и организацијама које су прихватиле учешће у овој опозиционој иницијативи.

Како су нам рекли извори у опозиционим странкама које учествују у раду Радне групе, осим оних који се односе на изборне активности, захтеви ће се односити и на рад јавних сервиса односно РТС-а, РТВ-а али и РЕМ-а током изборног процеса.

Странке, покрети, савези и појединци који сматрају да су услови у којима се од 2012. одржавају избори све гори и гори, састали су се 12. октобра и договорили оснивање радне групе која има задатак да током месец дана усагласи захтеве који ће бити упућени власти и који треба да буду испуњени како би опозиција уопште изашла на наредне изборе.

С обзиром на то да месец дана рада Радне групе истиче следећег понедељка, и да су је одржано неколико састанака сваког уторка, питали смо самосталну посланицу Маринику Тепић, која је модерирала тај опозициони састанак, докле се стигло са послом. Она каже да се до краја ове недеље очекује усаглашавање око преднацрта закључака који је припремљен и упућен на разматрање свим матичним организацијама и савезима чланицама Радне групе. Још се, како наводи, усаглашава, коме ће захтеви бити упућени.

Како нам кажу наши саговорници са опозиционе сцене, не сме се догодити да цела опозиција не стане иза ових захтева, те да не треба постављати питање дана када ће договор свих у опозицији бити постигнут око ове важне ствари. Свакако, како нам је речено, неће се усаглашавање одужити унедоглед јер, ако дође до одуговлачења, све ће мање времена бити за притисак на власт.

Подсетимо, неки од савета који су се могли чути током округлог стола опозиције пре месеца дана је да број захтева не треба да буде велики, да треба орочити време рада Радне групе, што је и учињено, те да захтеви треба да обухватају процесе и радње пре, током и после одржавања избора као и захтеве који се односе на медије, поготово јавне сервисе, и њихово ослобађање. Сагласност је постигнута и око тога да се после усаглашавања ставова од власти затражи и разговор на ту тему.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!