Прочитај ми чланак

БАСАРА ДРУГОСРБИЈАНЦИМА: „Направите своју државу, као Албанци на Косову“

0

"Организујте се, удружите се у стварну опозицију, направите као Вактиле Албанци на Косову, алтернативну државу - онакву каква мислите да цела Србија треба да буде - јер ако се не организујете док сте опозиција, над вашим ће ламентима лебдети сенка основане сумње да нећете бити у стању да државу организујете ни када пре или касније допадне ваших шака".

Ово је опозицији у Србији поручио Светислав Басара у колумни коју преноси „Недељник“. Текст из „Недељника“ преносимо у целости:

„Видим да ми подфамозни коментаторлук (свих боја) замера критизерство, лева скретања, а нарочито безидејност. Ко бива… Само закерам, пљујем, тражим длаке у јајету, а не ‘нудим’ никаква ‘решења’, знате причу…“, пише у данашњој колумни „Фамозно“, у Данасу, писац Светислав Басара.

„Да ли ствар баш тако стоји? Неће бити. Кад год ‘понудим’ неко ‘решење’, кад год натукнем нешто о предусловима за ‘решавање проблема’, првосрбијански коментатори заграје да сам ударио на српске светиње и идентитет, а другосбијански да сам ревизиониста који је продао душу Вучићу“, наставио је даље Басара.

А онда је, уз очекивање да ће „тако бити и овог пута“ дао предлог.

„Кажем ли: хоћете ли напредак, престаните да чекате Месију, велепоседника неочекиване силе која се појављује ниоткуда и решава ствар, другосрбијанци ће ми скресати у брк – ко, бре, чека Месију – пу, пу, пу, далеко било – Месију чека Србија брашна и зејтина, дочим ми, Европејци, то јест Србија гамбора и вина, чекамо снажну личност, демократу који ће упристојити Србију и увести владавину закона.

А ево како моја маленкост тумачи. Тачно је, даме и господо, да ви не чекате Месију, ви чекате Контрамесију који ће – а да ви притом дупетом не мрднете – радити у длаку исто што и месије старог кова, само што ће то радити уз мање буке и беса и што ће уместо брашном и зејтином ваше гласове куповати гамборима и вином“, пише Басара.

Басарина анализа првосрбијанске и другосрбијанске стварности се наставља:

„Као и ваша браћа првосрбијанци, и ви сте се другосрбијанци уживели у удобну (није то апсурд) улогу жртве, с тим што првосрбијанци јадикују над закланошћу и бомбардованошћу, а ви зато што Вучић руши Савамалу и не да вам да дођете до речи. Па шта да радимо, шта да радимо – безбели ће заграјати другосрбијанци? Ево сад ћу вам ‘понудити’ идеју. Организујте се, удружите се у стварну опозицију, направите као Вактиле Албанци на Косову, алтернативну државу – онакву каква мислите да цела Србија треба да буде – јер ако се не организујете док сте опозиција, над вашим ће ламентима лебдети сенка основане сумње да нећете бити у стању да државу организујете ни када пре или касније допадне ваших шака.“