Прочитај ми чланак

Баш напредна пропаганда: СНС подржава 35,8, а Двери и СРС укупно 3,3 одсто гласача!

0

Српска напредна странка (СНС) има подршку 35,6 одсто грађана и водећа је странка у Србији, а иза ње је Демократска странка (ДС) са подршком од 18,2 одсто, показало је данас представљено истраживање агенције Фактор плус.

Владимир Пејић из те агенције за истраживање рекао је на конференцији за новинаре у Београду да рејтинг СНС расте због борбе против криминала и корупције, али и због пасивности опозиције.

Рекао је и да је ДС децембра када је истраживање обављено, показала благи пораст – од непуног једног процента, а разлог је вероватно избор новог председника странке односно стабилизација односа унутар ДС.

Пејић је казао и да би у овом тренутку напредњацима највише одговарали избори, али да би ипак крајњи резултат зависио од околности под којима би се избори одржавали, од тока кампање и од тога ко би изборе проузроковао и зашто.

Додао је, међутим, да 61 одсто испитаника не очекује изборе 2013. године, 22 одсто каже да можда може бити избора, а само шест одсто је сигурно да ће бити избора догодине.

Истраживање је показало стабилан рејтинг коалиције Социјалистичке партије Србије-Партије уједињених пензионера Србије и Јединствене Србије са 13,1 одсто, Демократске странке Србије 7,4 одсто и Либерално демократске партије од 5,2 одсто.

Уједињени региони такође имају 5,2 одсто подршке анкетираних, Двери 1,8 одсто и СРС 1,5 одсто.

Готово 50 одсто испитаника је навело да није веровало у хапшења утицајних људи, али и даље има скепсе да ли ће и како ти процеси бити завршени.

Грађани верују у борбу против корупције

Од анкетираних 33 одсто верује да ће се наставити обрачун Владе са корупцијом и криминалом на свим нивоима, а 36 одсто је рекло да верује али са одређеним редоследом, док је само десет одсто рекло да не верује.

Испитаници су, њих 47 одсто, навели и да је влада делимично почела да испуњава предизборна обећања, а 24 одсто је рекло да испуњава у великој мери.

Од анкетираних 41 одсто је навео да верује новинским чланцима који говоре о аферама политичара, а 36 одсто не верује, 19 одсто каже да поверује веома ретко, а без одговора је било четири одсто.

На питање да ли верују домаћим медијима, 24 одсто је одговорило да верује у потпуности, 38 одсто делимично, 32 одсто не верује, а шест одсто није одговорило.

Испитаници сматрају да је приоритет за државу сузбијање криминала и корупције, затим економски развој земље, добре зараде и тржишна правда, социјална правда и солидарност, мир и политичка стабилност, па решавање питања Косова и Метохије, а затим укључење у ЕУ и на крају развој демократије.

Пејић је рекао да би мање од половине испитаника пристало да им животни стандард буде исти или лошији, а да Косово остане у саставу Србије.

„Ови подаци су изненађујући с обзиром да се грађани током других анкета изјашњавају у много већем проценту да Косово треба да остане део Србије. То показује да је лични интерес много испред националног“, казао је Пејић.

Истраживање је обављено децембра, а испитано је 1.200 грађана.

 

(Бета)