Прочитај ми чланак

Александар Чепурин: Русија никада неће признати Косово

0

Cepurin81p0(Србин.инфо)
На прослави 1.150 година ћирилице и Дана словенске писмености и културе у Руском дому у Београду, окупљеним писцима и културним радницима обратио се амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин.Редакција „Србин.инфо“ преноси део говора амбасадора Чепурина, који је поручио да Русија никада неће признати лажну државу Косово.

Када је Косово у питању. хтео бих још једном да поновим наш став који је остао исти и непроменљив: Косово и Метохија су били део и остаће део Србије.

Са Србијом су се многи понашали неправедно и без обзира на међународне уговоре на све начине помагали сепаратистичке снаге на простору Косова и Метохије. Ми то нисмо признали, нити ћемо га икада признати. За такав став вам је потребна велика снага, поузданост, сигурност, и политичка воља. Тачно је да је потребно да се реши косовски проблем. Али решење треба да буде предложено од стране Србије. И сваки притисак, са било које стране, да тако не буде је неправда.

Руска држава, РПЦ, руске институције и појединци су заинтересовани да сарађују са Српском црквом у вези уређења унутрашњости храма Светога Саве. 
У ту сврху Русија ће оформити у јуну радну групу која ће у договору са СПЦ одлучити у ком облику и обиму бити  наша помоћ.

Коначно решење морало би  јасно да дефинише безбедност Срба на Космету, али и очување српског културног наслеђа на Косову. Подсећам да је Русија прошле године издвојила три милиона долара за обнову српских храмова на КиМ и планира да то настави у још већем интезитету.

 Решење за Косово мора да дефинише и будућност Срба ма где живе на Космету, јер постоје тенденције да се Срби констатно и тихо селе из појединих крајева. Због тога ће Русија пружити подршку српској Влади у напорима да побољша положај српског становништва на Косову.

Ми ћемо подржати сваки договор и имплентацију договора у којој се јасно брани интерес Србије и Срба. Потребан је споразум који неће ни у примени значити признавање Косова, јер би у противном то могао да буде сигнал неким земљама које нису признале Косово, да то сада ипак учине.

Имајући у виду да је Николај Други био велики пријатељ Србије, постоје предлози да се последњем руском цару ода симболична почаст постављањем његове статуе, испред улаза у Руски дом, у Београду.
То не би била статуа Николаја Другог као цара, већ статуа Николаја Другог са својом породицом, супругом и петоро деце.

Наравно коначно решење зависи од самих Срба и представника српске државе. Надамо се да ће став Србије бити исказан кроз јединство, јер ћете тако имати много више могућности да браните своје интересе.

Морам да признам да ме збуњују неке ствари које о споразуму са Косовом видим на телевизији. Исти они који су се годинама трудили да направе много тога на штету Србије, сада бурно реагују и одушевљени су споразумом Београда и Приштине.

Исто тако је бурно реаговање неких представника суседних земаља које сада усхићено говоре „Србијо, добро дошла сада у Европу“. Ја питам, ко им је дао право да Србију тек сад сврставају у Европу!

Проблем Косова се данас решава у промењеним условима. Свет је до скора био једнополаран. Ипак, у условима тешке економске кризе видимо да једнополарност није одржива.  Догађаји у Авганистану, Ираку, Либији или Сирији показују да се кризе могу решети само мултиполарним приступом.

Увек су постојале јаке узајамне емоције између Срба и Руса. И Русија и Србија су имале тешку историју и то нас додатно спаја. Али, вера, нада и љубав су нас одржале кроз историју. То је и пут за будућност, који ће нас учинити јачим – поручио је амбасадор Руске федерације у Београду Александар Чепурин.