Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ЈУГА СРБИЈЕ: “Источно Косово“ треба да буде тема дијалога

0

Ђерђ Дедај, заменик министра спољних послова тзв. Косова, изјавио је да положај Албанаца у “Прешевској долини“ треба да буде тема дијалога између тзв.Косова и Србије.

“Преговарачки тим Косова треба да понуди као нерешено питање и обавезно уврсти у дневни ред разговора питање “Прешевске долине“ и не треба да се прихвата Заједница српских општина унутар наше суверене земље без додељивања политичког статуса “Прешевској долини“, удобности демократских стандарда Европе и међународног права о самоуправи. Лидери “Долине“ треба да буду захтевнији и упорнији у остваривању њиховог политичког статуса и зашто да не траже да евентуално у финалној фази дијалога да се преговарачи укључе директно у разговоре о питању “Прешевске долине“ као стварног проблема који заслужује дугорочно решење.“, рекао је Дедај за албански лист “Бота сот“. Његово мишљење деле и неки албански аналитичари са Косова и Метохије: Политички аналитичар Скендер Зогај оптужио је Едиту Тахири зато што питање “источног Косова“, као најважније историјско питање, није било тема преговора између Београда и Приштине.

foto: screenshot

“Ово се није десило у потребном тренутку и сада је касно, Србија је искористила тренутак да вешто заобиђе ову тему, држећи зубе на северу Косова.“, оцењује Зогај.

“За промену, ни Косово нема шта да поштује права Срба на Косову. Али и ако се разговара са Србијом о размени територија како се спекулише, иако не верујем да ће се догодити једна таква ствар, неопходно је да се “источно Косово“ убаци у дневни ред, да је тај део увек припадао Косову. Прешево, Бујановац и Медвеђа припадају Косову, а Звечан, Зубин Поток и Лепосавић Србији.“, тврди за овај лист политиколог Фаик Краснићи.