Прочитај ми чланак

„Ако власт не може да на Косову организује референдум треба га отказати“

0

Организација "Покрет за одбрану Косова и Метохије" оценила је данас да је неорганизовање референдума о промени дела Устава Србије на територији Косова и Метохије "супротно уставним начелима и да зато представља довољан разлог за његово отказивање".

У отвореном писму „српским властима“ они су цитирали преамбулу Устава где пише да су „уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима“, као и да је чланом 182. став 2. Устава дефинисано како ће суштинска аутономија АП Косово и Метохија бити утврђена „посебним законом који се односи по поступку предвиђеном за промену Устава.“

„Показаним приступом, у ситуацији када уопште није познато да ли ће грађанима на Косову и Метохији бити омогућено гласање, то се апсолутно није учинило, те су обавезе које проистичу из Устава Републике Србије потпуно занемарене. Такође, занемарена је и обавеза о доношењу посебног закона којим ће бити утврђена суштинска аутономија за Косово и Метохију, како од стране актуелне, тако и од стране свих скупштинских већина од 2008. године“, навео је покрет.

У саопштењу покрета који предводи неколико професора Београдског универзитета, наведено је и да је на уставном референдуму 2006. године највећа излазност била управо у српским срединама на Косову и Метохији, што представља још једну обавезу да се и овога пута референдумско изјашњавање организује на Косову и Метохији.

„У супротном, ако власти Републике Србије нису способне да то учине, референдум се мора отказати. Уколико се референдум спроведе, без омогућавања гласања на Косову и Метохији, представљаће то још једно у низу легитимизовање албанских сепаратистичких институција и обезбеђивање новог аргумента свим непријатељима Србије који подржавају лажну ‘државу косовско – метохијских Албанаца’, наведене је у отвореном писму које су потписали професори Митра Рељић, Слободан Самарџић, Милош Ковић, Часлав Копривица и Душан Пророковић.