Прочитај ми чланак

Почиње нови велики рат: Војска Венецуеле улази у Гвајану

0

На помолу још један сукоб. Венецуела намерава да 3. децембра одржи референдум којим жели да си припоји територију Гвајане.

Реч је региону Есакибо, који се сматра спорним већ деценијама, али који венецуелански председник Николас Мадуро пошто пото жели да упише као своју територију.

Поједини медији су пренели чак и да је започела специјална опереација за анексију тог региона, али вест није званично потврђена.

Агенција АФП је пренела да је Мадуро уложио је све напоре, користец́и патриотску реторику да покуша да позове бираче на биралишта да одговоре на пет питања о територији, укључујуц́и и то да ли садашњим и будуц́им становницима ове области треба доделити држављанство Венецуеле.

Гвајана, с друге стране, сматра да је референдум „акт анексије“ и већ је затражила од Међународног суда правде 14. новембра да обустави гласање. Суд међутим није донео одлуку, али чак и ако пресуди против Венецуеле, Мадурова влада намерава да одржи изборе у недељу.

Званичних информација о сукобима нема. Медији преносе да би у случају војне интервенције Гвајани подршку могли да пруже Бразил, САД и Велика Британија.

Бразилска војска је већ покренула мобилизацију због потенцијалне инвазије Венецуеле на Гвајану преко њихове територије. Вести о мобилизацији се брзо шире, што може утицати на цео регион Јужне Америке. И друштвене мреже препуне се снимака и фотографија којима се народ позива да гласа на референдуму.

Есакибо је подручје од око 159.500 квадратних километара и чини две трец́ине Гвајане.

Венецуела је увек сматрала Есакибо својом територијом јер је регион био унутар њених граница током шпанског колонијалног периода, и дуго је оспоравала границу коју су међународни арбитри исцртали 1899. године, када је Гвајана још била британска колонија.

Посвец́еност Венецуеле да настави са територијалним захтевима ка Гвајани варирало је током година, а претходни пут је порасло 2015. године када је ЕкконМобил објавио да је пронашао нафту у комерцијалним количинама код обале реке Есакибо.

Ово најновије поглавље спора Венецуеле и Гвајане међутим наљутило је локално становништвоп оменутог региона јер им влада Гвајане, дакле државе у којој живе, ништа није говорила о поменутом референдуму, а испоставило се да нису много знали ни о проналаску нафте.