Прочитај ми чланак

Одржан референдум у Венецуели: Изгласано припајање Есекиба

0

На референдуму у Венецуели, одржаном у недељу, око 95 одсто грађана подржало је припајање спорне територије Есекибо, која се налази у Гвајани, за коју тврде да је отета када је граница север-југ повучена пре више од једног века.

Председник бирачког тела Елвис Аморос, саопштио је да је око 95 одсто грађана који су изашли на референдум гласало „за“ на свих пет постављених питања.

Остаје нејасно како ће Венецуела спровести резултате гласања, a Гвајана сматра да је референдум корак ка анексији.

Национални изборни савет саопштио је да је пребројао више од 10,5 милиона гласова.

Венецуелански гласачи су упитани да ли подржавају успостављање државе на спорној територији, познате као Есекибо, давање држављанства садашњим и будућим становницима те области и одбацивање надлежности највишег суда Уједињених нација у решавању неспоразума између јужноамеричких земаља.

Председник Венецуеле Николас Мадуро поздравио је резултате референдума као „убедљиву победу присталица припајања Ескибоа Венецуели“.

Територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини две трећине Гвајане и у њој живи око шестина становништва Гвајане. Област се граничи са Бразилом, чије је Министарство одбране раније ове седмице саопштило да је „интензивирало своје одбрамбене акције“ и појачало војно присуство у том региону због поменутог спора.

Есекибо је територијално већи од Грчке и богат је минералима.

Пресудом међународног арбитражног суда из 1899. године та територија је додељена Великој Британији, која је у то време била колонијална сила у Гвајани, али последњих деценија венецуеланске власти упозоравале да је та пресуда била неправедна.

Године 1966. када је Гвајана стекла независност, Велика Британија и Венецуела су се сложиле да се формира комисија састављена од представника Гвајане и Венецуеле која ће поново размотрити ова тегриторијални спор, али шест деценија касније решење није постигнуто.

Референдум је уследио након што је амерички нафтни гигант Ексон Мобил 2015. годинер открио нафту у водама код обале Есекибоа.