Прочитај ми чланак

АФЕРЕ И СУМЊИВЕ ОСОБЕ Шта је све изашло из Стефановићеве „владавине права“

0

Небојша Стефановић памтиће се дуго и након одласка са власти, јер за време његовог мандата испливале су афере "Крушик", "Јовањица", "Савамала", "Панчићев врх", лажни докторат, али и гомила људи из криминогених средина, службе и локалних моћника, попут Звонка Веселиновића, Милана Радојчића, Дијане Хркаловић...

Све је почело давне 2014. године када су тројица научника из Србије, који раде на британским универзитетима јавно оспорила веродостојност доктората министра Стефановића, који је звање доктора наука стекао на Мегатренд универзитету. Утврђено је да његов докторат обилује плагијатима, а онда су у сумњу доведене и његове основне студије, али се Небојша досетио да су се предавања одржавала у Сава центру.

Но, политичка егзекуција над некадашњим министром полиције, а садашњим одбране Стефановићем започета је кроз аферу „Крушик“. На основу материјала који је новинарима доставио узбуњивач Александар Обрадовић сазнало се да је у посао штетан по „Крушик“ и СДПР, дакле по државу, умешан министров отац, сада покојни Бранко Стефановић.

Откривено је и да је отац Небојше Стефановића почео да се бави трговином оружјем, тек након што је његов син именован на функцију министра унутрашњих послова, а без сагласности тог министарства нема трговине оружјем.

Затим је уследила афера „Јовањица“ где су у организовани криминал били укључени и припадници безбедносних служби Србије који су штитили Предрага Колувију, оптуженог да је на имању своје компаније узгајио више од тоне марихуане.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Ухапшени Предраг Колувија био је у контакту са многим људима из врха СНС, као што је члан градског већа Београда Драгомир Петронијевић, иначе, кадар који је пребегао од Стефановића ка Андреју Вучићу.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић је саопштио да је Колувија приликом хапшења покушао да позове Андреја Вучића! Ово је после скоро месец дана демантовао начелник Одељења за наркотике београдске полиције Слободан Миленковић, али на начин да се сумња да је изјава дата као последица великог притиска.

Када је у ноћи између 24. и 25 априла 2016. године у Херцеговачкој незаконито порушено више приватних објеката, а полиција се није одазвала на позиве грађана Небојша је био министар полиције.

Питање ко је тада био „врх полиције“, који је према транскрипту разговора наредио да полиција не изађе на терен у ноћи рушења није познато ни до данас, као што није познато ни ко је тачно рушио у Савамали. Стефановић је обећао решавање овог случаја и откривање „комплетних идиота“, али то се није десило.

За време Стефановића разоткривене су и везе фамилије Вучић са људима из криминогених средина. Те 2019. године испливале су фотографије које повезују Андреја Вучића са контроверзним бизнисменом Звонком Веселиновићем, који има подебели досије. Гласине да “Андрејеви и Звонкови људи” узимају рекет и представљају страх и трепет, добиле су и „материјалну потврду“.

За Веселиновићевог кума Милана Радоичића српска јавност је чула након убиства Оливера Ивановића у јануару 2018. када је БИРН објавио необјављени део интервјуа са Ивановићем из августа 2017. у коме он Радоичића описује као криминалца и вођу “неформалног центра моћи”, истичући да га озбиљно забрињава што је председник Вучић баш њега у то време навео као пример борца за Србе на Косову.

FOTO: Printscreen/Insajder

Ивановић је новинара замолио да тај део не објављује, али кад је новинар Радоичићево име хтео да прецрта, убијени српски политичар га је зауставио. Две и по године касније, косовско тужилаштво у оптужници за убиство Оливера управо Радоичића и Веселиновића означава као предводнике криминалне групе која је Ивановића ликвидирала.

Испливао је и Зоран Милојевић Зеља оптужен за пребијање и киднаповање опозиционог активисте Данила Бобића током изборне кампање 2013. у Врбасу, а овај функционер СНС из Лепосавића, који има и рапутацију страначког батинаша, јавно је довођен и у везу с изградњом бесправног објекта на Копаонику.

Бивша државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић испливала је у афери прислушкивања председника Србије Александра Вучића и његове породице, а до тада је била цењени борац СНС. Након постављања на позицију Хркаловић је временом формирала своје јединице у оквиру МУП-а и де факто преузела вођење министарства, чиме је Стефановић постао мета подсмеха свих.

Лучани, у којима се на дан избора појавила без знања министра, довела су Стефановића у позицију да понуди оставку коју је тада Вучић одбио. Повезаност Дијане са убијеним Александром Станковићем званим Сале Мутави, као и блискост са кавачким кланом, који је био протежиран од стране српских власти, постала је јавна тајна. Последице мешања власти у нарко бизнисе су десетине убистава на улицама Београда.

Биљана Поповић, бивша државна секретарка МУП-а, изазивала је многобројне контроверзе својим појављивањима у јавности. Сумњиво стечен стан, везе са сумњивим људима, неадекватно образовање за ову позицију, и вређање опозиције и неистомишљењика у медијима само су неки од „грехова“ Поповићеве. И монструозно питање Игора Јурића, где је он био кад му је ћерка убијена, никад неће бити заборављено.

Хапшења људи, обарања на земљу, држање ноге на глави демонстранта су само неки од примера бруталне силе полиције на које је реговао читав демократски свет. На многобројним сликама оваквог кршења закона које је опозиција показала, јасно се види управо инспектор Иван Ристић. Он је постао познат јавности прошле године као неко ко је командовао полицајцима у цивилу који су током протеста хапсили и премлаћивали грађане.

Борба Вучићевог и Стефановићевог клана, избацила је на површину и Александра Папића, до скоро непознатог бизнисмена родом из Прибоја. Папић је познат као човек који је координатор свих јавних набавки у МУП-у Србије, човек који је покушавао да покрије умешаност сада покојног Бранка Стефановића у разне афере, али и човек који је изградио право мало пословно царство, чији је део и хотел у Врњачкој Бањи за који је добио субвенцију државе.

За Папића се прича и да је покуповао низ познатих београдских кафића, посебно на Врачару, те да су сада његови локали попут „Привеа“ и „Моде“ која је плаћена преко милион евра. Многи тврде да је Папић уствари Стефановић, односно да Папић служи само као покриће за министрове бизнис комбинације.

У јеку изгласавања неповерења Стефановићу у СНС-у испливао је први човек напредњака у Раковици и некадашњи државни секретар у време мандата Небојше Стефановића у МУП-у Милосав Миличковић. Иначе, име Миличковића се помињало а аферама реконструкције Дома здравља од милион и по евра, приватизације Драпшина и за нестале робне резерве у Маковици, као и за многе друге у последњих 6 година.

Време Стефановића било је, како се може закључити, златно доба афера и разоткривања веза државног врха са криминалом и зато ће „Небојша из Београда“ ући у новију историју.