Прочитај ми чланак

Нинић: Да су Стефановић и Парезановић потонули, потопили би Вучића

0

Само наиван човек може да верује да Марко Парезановић и Небојша Стефановић могу самостално, аутономно и суверено да доносе одлуке да ће пружати услуге криминалном клану и сервисирати њихове потребе. "Они нису имали слободу, да су "потонули" у овој причи, они би потопили и Александра Вучића", сматра Нинић.

Нинић је у емисији Иза вести на Н1 рекао да је пирамида устројена тако да, како је казао, полтрони одрађују посао, који верују да неће пасти.

„Ако он (Вучић) њих пусти низ воду шта их спречава да кажу ко је ‘Оскар’ и по чијем налогу су радили“, истакао је Нинић.

Подсећамо, КРИК је јуче објавио полицијски документ из предмета Шарић у коме се наводи да је српска полиција идентификовала је два моћна представника државе који су помагали нарко-босу Дарку Шарићу – бившег министра полиције Небојшу Стефановића и начелника БИА Марка Парезановића – међутим тужилац за организовани криминал их није процесуирао.

Како је подсетио Нинић, Парезановић и Стефановић су у таблоидима својевремено представљени као „проблематичне“ личности и да је Вучић са њима играо топло-хладно.

Вучић им је, каже Нинић, тако послао поруку да њихова судбина зависи од њега и да воде рачуна како се понашају.

„Нема откривања како картел функционише, епилог свега – немамо доказа“, рекао је Нинић.

Како је казао, у Србији вести и наратив креира председник државе који, оцењује Нинић, бежи од тих тема колико може и гура их под тепих.

Нинић не сматра необичним да се Вучић не огласи о томе јер он жели да се прича о „Оскару“ што пре заборави.

Вучић жели да нови догађаји и наратив прекирију овај и да се са Оскара што пре крене на неке животне догађаје, сматра саговорник Н1.

На питање шта повезује случајеве Шарић, Веселина Милића, кума Николе Петровића, Нинић каже да су то Српска напредна странка и Вучић који сублимира све догађаје и људе.

„На први поглед, реч је о догађајима који делују неповезано, а врло је јасно да је реч о устројству које функционише на бази мексичког картела. Тај поредак је директно одговоран и продукује овакве појаве. Институције су обезглављене и без моћи, као и појединици у њима, и зато као последицу имамо све ово. То су случајеви који долазе као последица начина владања и растачу владавину права“, сматра Нинић.

Тужилаштво је најслабија карика

Нинић као најслабију карику види тужилаштво, наводећи да би све информације које је КРИК објавио, требало озбиљно да третира.

Полиција је, како каже Нинић, поднела кривичну пријаву из које произилази ко је „Едо“, а ко „Маркус“ и упитао шта је тужилац урадио да би обезбедио доказе.

Не може да очекује да ће полиција процесуирати људе из врха државе. Тужилац је морао непосредно да предузме доказне радње. Морао да покрене поступак откривања ко је „Оскар“, да покуша да демистификује целу причу, распакује „скај“ и пошаље поруку да је ова држава учинила максималне напоре да се расветли случај око Шарића, сматра Нинић.

Држава је, како истиче, „невољно и под притиском“ процесуирала Дарка Шарића и „елиминисала“ сваког ко може да угрози картел Александра Вучића.

СНС и „дубока држава“

Последњих година, како је оценио Нинић, нема границе између високе политике и црне хронике.

„Држава производи вести из црне хронике. Дубока држава је све оно што СНС и Вучић желе да буде. Устројена картелски, цела држава је испарцелисана, кумови, буразери су недодирљиви за полицију и тужилаштво..“, каже Нинић.

Никола Петровић је, како каже, један од најбахатијих људи из окружења Вучића.

„Он је најочигледнији, онда Петар Панић и његови синови. Председник државе сам каже да има 75 кумова, а ако имамо два кума који се овако понашају, шта раде осталих 73“, упитао је Нинић.

О Веселину Милићу и институцији Повереника

Записник Повереника након надзора, у ком се наводи се да је Веселин Милић, начелник Полицијске управе за Град Београд који је на конференцији за штампу показао списак деце коју је малолетни ученик основне школе „Владислав Рибникар“ планирао да убије, поштовао Устав и закон и да није одредио идентитет деце, већ да су медији тај списак учинили доступним јавности и кршили Закон о информисању, Нинић види као пример срозавања институција.

Институција Повереника је срозана до тог нивоа да даје оваква образложења и забада главу у песак, сматра Нинић.

„Чињеница да повереник одбија да процесуира Милића и затвара случај ‘Рибникар’ је подстицај и Милићу и држави. То је поражавајуће и опасно за друштво“, истакао је Нинић.

У међувремену је повереник саопштио да инспекцијски надзор у Министарству унутрашњих послова (МУП) није окончан.