Прочитај ми чланак

“Томислав Николић можда преговара са Хашимом Тачијем“ ?

0

Упитан ко би му био прихватљив саговорник с друге стране стола, Николић је рекао да не може он о томе да одлучује и да ће о томе одлучивати албанска страна.

„Ја само знам да сам овде рекао апсолутно јасно да не желим да се сретнем са Хашимом Тачијем, све док постоји основана сумња да је директно учествовао у злочинима над Србима. А неко не жели да покрене истрагу која би показала да ли је невин или није. Оног часа када би се међународном истрагом доказало да Хашим Тачи није у томе учествовао, ја сам спреман одмах да разговарам са њим. За сада то не долази у обзир. Али, Влада Србије може да одлучи на други начин. Ја говорим о себи као о појединцу. Ако би Влада и Скупштина донеле одлуку да прихватамо било ког саговорника, онда са тим саговорником треба да се разговара, пошто ни они неће моћи да утичу на то ко од нас преговара о томе“, објашњава Николић.

Председник Србије истиче да је важно да у преговорима у приштинској делегацији буду људи у које њихов народ има поверења и људи који су спремни да дођу до компромиса, „пошто знају да једнострана решења више не постоје“.

„Нити ја могу да будем председник у Приштини, нити председник Косова може било шта да одлучи о Косовској Митровици. Очигледно је да постоје различите ситуације на Косову и Метохији“, каже Николић и додаје да ће проблем бити решен уколико за то постоји воља.

„Иначе ће ово да траје и траје, и стално ћемо бити под притиском да нешто нисмо решили, оставићемо то деци, а ја бих волео да своје проблеме решимо сада док још можемо. А нама време истиче за решавање проблема Косова и Метохије. Можда оно што данас можемо да остваримо, сутра нећемо моћи“, упозорава председник Србије.

 

Разговори о статусу неминовна тема

Николић је још једном поставио питање о чему могу да разговарају Београд и Приштина ако не о статусу. Напомиње да у свим разговорима са европским званичницима поставља питање, као што га је поставио у уторак у Уједињеним нацијама.

„О чему да разговарамо? Ако мислите да ми треба да уредимо државу Косово пре него што постане независна, зашто бисмо ми у томе учествовали? Ми хоћемо прво да разговарамо о статусу, ми не признајемо независност Косова, ви нама не признајете да било какав други статус постоји. На какве нас онда разговоре наводите. Нисам чуо да је било ко од нас то до сада рекао – о каквим се преговорима ради овде?“.

Председник Србије упозорава да грађани Србије немају баш превише поверења у то како руководство Србије води преговоре, пошто су видели како се то до сада измицало из руку.

„Али, ја вам сад гарантујем… Ми смо сад на ивици, Албанци сматрају да све већ имају у рукама и ми ту ивицу не смемо да пређемо. Ми овде имамо свој ослонац и своје упориште. И мислим, по расположењу у УН где сам добио много честитки, чак и од земаља које су признале независност Косова и Метохије, мислим да ми нисмо далеко од тога да, не све, али много својих циљева на Косову и Метохији остваримо“, рекао је Николић.

Коментаришући изјаве појединих политичара из Србије о томе да Косово треба поделити, Николић их је замолио да не износе своје личне или идеје својих странака све док се не постигне консензус о програму који треба спровести на Косову и Метохији.

„Зашто се ја овде трудим оволико, ако неко из Владе говори да треба да имамо добросуседске односе са Косовом?“, упитао је Николић.

Председника Србије у среду очекује и разговор са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

„Госпођа Ештон зна да у мени нема саговорника за добре односе са Косовом као државом. Има саговорника у мени за добар живот на Косову и Метохији, за мир и безбедност, за благостање, за инвестиције. А за то да ми једног дана будемо добри суседи са Косовом и Метохијом, ја нисам саговорник за то. Мислим да су грађани Србије то знали кад су ме бирали. Ако проценим да се грађани Србије не слажу са овим мојим ставом, најлакше је да Србија иде даље својим путем, а да ја схватим да сам нешто погрешио“, закључио је Николић.

 

( РТС )