Прочитај ми чланак

Тадић од Демократске странке прима плату 140.000 динара!?

0

Да ли је Демократска странка предузеће или политичка партија? Судећи, по томе да Борис Тадић прима плату од своје партије, жути картел очигледно оправдава свој надимак.

 

Бивши председник Србије на платном списку ДС од кога месечно добија 140.000 динара. Није хтео да се пријави да прима шест зарада од државе, сазнају Новости.

 

Од секретара ДС Тамаре Трипић чули смо да Тадић није желео да користи право које му припада по закону:

 

„Председник од првог дана после напуштања функције добија плату из странке. Није хтео да се пријави да прима шест зарада од државе и наредних шест месеци, што припада свим бившим функционерима.“

 

Трипићева каже да Тадић у овом тренутку од државе има обезбеђење, а да је странка преузела плаћање кирије. Како су „Новости“ већ објавиле, закуп виле у Улици генерала Грујића у београдском насељу Сењак, где се преселио председник ДС, месечно кошта 4.000 евра.

 

У Председништву и Влади Србије Новости сазнају да се лидер демократа још није пријавио за друга права која му припадају као бившем шефу државе, а на основу Закона о преседнику Републике. Некадашњим председницима, иначе, следује месечна накнада која је 80 одсто председничке плате (око 105.000 динара), имају право на канцеларијски простор, на саветника, службени аутомобил с возачем. И све ове погодности може да користи онолико дуго колико му је трајао председнички мандат.

 

За разлику од, рецимо, посланика или министара, бивши председници могу да задрже дипломатски пасош, а закон им дозвољава и приступ архивама док су били на функцији.

 

Поставља се питање одакле Демократској странци новац да сваких 30 дана Тадићу плаћа кирију 4.000 евра и плату од 140.000 динара и ко то све финансира?

 

(Србин.инфо, Новости)