Прочитај ми чланак

САД: Нећемо дозволити да сведочи Весли Кларк

0

Америка није одобрила Веслију Кларку, некадашњем команданту НАТО-а за Европу, да се појави као сведок одбране Радована Караџића. Америчка админстрација наводи „да његов исказ не би поткрепио тврдње оптуженог у вези са суштином и релевантношћу сведочења“.

Америчка администрација обавестила је бившег председника Републике Српске Радована Караџића да неће одобрити да се пензионисани генерал Весли Кларк појави као сведок његове одбране у Хашком трибуналу, образложивши да његов исказ не би поткрепио тврдње оптуженог у вези са суштином и релевантношћу сведочења.

 

Караџић је тражио информације о два састанка којима је Кларк присуствовао – са тадашњим командантом Главног штаба Војске РС Ратком Младићем, 27. августа 1994. у Бањалуци, и 19. августа 1995, са тадашњим председником БиХ Алијом Изетбеговићем у Сарајеву.

Младић је, како истиче Караџић, „обавестио генерала Кларка да је спреман да пристане на прекид ватре и да једва чека да заврши рат“, а на састанку у Сарајеву су „Ричард Холбрук и генерал Кларк изјавили да ће САД војно интервенисати на страни Федерације, уколико Срби не окончају рат“.

То је, тврди Караџић, „био мотив да муслимани инсценирају масакр на Маркалама 28. августа 1995. године“.

У писму амбасаде САД у Хагу, упућеном Караџићевом главном правном саветнику, америчком адвокату Питеру Робинсону, наводи се да је генерал Кларк контактиран у вези са захтевом одбране.

„Кларк је рекао да је он изричито питао Младића да потпише мировни споразум припремљен под вођством амбасадора Редмонда и да је Младић рекао да он то неће. Кларк се „не сећа да је на том састанку било речи о прекиду ватре“, наводи се у писму.

Генерал Кларк даље је тврдио да Изетбеговићу „ништа није обећавао, да није био овлашћен да даје било каква обећања“ и да је састанку присустовао „само да би постављао питања и прикупљао чињенице и утиске“.

„Имајући у виду информације добијене од генерала Кларка у вези са два састанка, његово сведочење не би поткрепило тврдње Радована Караџића у вези са њиховом суштином нити релевантношћу.

Влада САД, према томе, овога пута неће одобрити сведочење генерала Кларка“, истиче се у допису из америчке амбасаде.

Поводом Караџићевог захтева да му се доставе сви снимци, белешке и записници са два састанка, наводи се да су пронађена четири предмета која би „могла бити одговарајућаи“ и да је америчка администрација спремна да их достави уколико оптужени обезбеди издавање налога по правилу 70, које предвиђа да се достављени материјал неће користити у судници без изричитог одобрења државе у чијем су поседу.

Пензионисани генерал Весли Кларк је 1994. био задужен за планирање одговора на сукобе у БиХ и обезбеђивање подршке НАТО трупама на терену. Од 1997. до 2000. године, он је био командант НАТО-а за Европу.

У децембру 2003, Кларк је био сведок оптужбе на суђењу бившем председнику Србије и СР Југославије Слободану Милошевићу.

 

(РТС)