Прочитај ми чланак

Николић и Тачи на пријему код Елизабете друге

0

Међу више од 190 ВИП гостију на свечаном пријему у петак, који је уочи отварања Олимпијских игара приредила енглеска краљица Елизабета Друга, нашли су се и председник Србије Томислав Николић, али и премијер такозване државе Косово Хашим Тачи! Ипак, како „Ало!“ сазнаје, Николић и Тачи нису се срели на гала вечери.

 

Иако Косово не учествује на Олимпијским играма као засебна држава, британска влада позвала је косовске званичнике на церемонију отварања Игара. Како је уочи почетка највећег спортског догађаја на планети саопштено из кабинета у Приштини, Тачи је добио позив од Владе Уједињеног краљевства да присуствује церемонији, али и да буде гост краљице Велике Британије на гала вечери. С друге стране, у Лондон је стигла и Атифета Јахјага на позив британског министра спољних послова Вилијама Хејга.

 

Ипак, Николић је успешно ескивирао Тачија.

 

– Тачи у Лондону не борави као представник земље учеснице, већ као посматрач… Физичка присутност обојице у истом граду не значи апсолутно ништа – прокоментарисао је за наш лист извор из председниковог окружења.

 

Извесно је пак да председник, све и да је имао прилику, не би пружио руку Хашиму Тачију, јер је пред свој пут у Лондон чврсто поручио да се то никада неће догодити.

 

– С Хашимом Тачијем се неће руковати, а са Атифете Јахјагом, држављанком Републике Србије, можда се и рукује – поручили су пред пут са Андрићевог венца. Иако је до скоро постојала пракса да српски државници бојкотују скупове којима присуствују и представници Приштине, у новој администрацији то није случај, па је изостала и протестна нота организаторима.

 

– Спољна политика по којој се представници Београда нису појављивали на скуповима на којима су били представници Приштине била је потпуни промашај. Председник жели да оствари што више контаката – навели су пре неколико дана.

 

Занимљиво је да је Хашим Тачи још пролетос интензивно лобирао код светских званичника да се Косову омогући учешће на 30. летњим олимпијским играма. Ипак, то му није пошло за руком, јер је Међународни олимпијски комитет одбио такав захтев због нерешених односа Београда и Приштине. Међутим, једна такмичарка с Косова надметаће се на Играма, али под заставом Албаније. Реч је о џудисткињи Мелинди Келменди.

 

 

Први сусрет Томе и Тачија

 

Новоизабраном председнику Томиславу Николићу ово је био први пут да на неком међународном догађају присуствује заједно са Хашимом Тачијем. Да подсетимо, пре месец дана Борис Тадић пружио је руку приштинском званичнику, што је изазвало оштре критике домаће јавности.

 

 

Јахјага обилазила албанске спортисте!

 

Како на Олимпијским играма нема такмичара под заставом Косова, Атифета Јахјага обилазила је албанско олимпијско село, а посебну пажњу је посветила такмичарки с Косова која наступа под заставом те државе.