Прочитај ми чланак

Коштуница: ДСС једини доследан у борби за очување целовитости Србије

0

ДСС једина странка на политичкој сцени која је остала доследна свом програму и принципима државотворне политике и својом борбом сачувала целовитост и државни интегритет Србије, изјавио Војислав Коштуница.

Коштуница је на представљању монографије Искуство државотворне политике – Двадесет година Демократске странке Србије истакао да је основно обележје ове странке била политика која заступа интересе Србије и ради у њену корист.

„Док су мање-више све друге странке биле или се постепено претварале у организације усмерене искључиво на учешће у власти, ДСС се у борби за власт и вршење власти држала свог програма и начела“, рекао је Коштуница.

Председник ДСС-а нагласио је да је основно обележје ДСС-а од њеног оснивања државотворна политика, али и залагање за демократске институције и поредак, правну државу, као и снажан и слободан економски развој.

Говорећи о државотворности ДСС-а, Коштуница је истакао залагање те странке за државни интегритет и суверенитет Србије на примерима Косова и Војводине, затим сарадњу са Републиком Српском и став ДСС-а према чланству у НАТО-у и ЕУ.

Врхунац државотворне политике ДСС-а јесте улога у доношењу новог Устава 2006. године, „у тренутку, када је било преко потребно уставом заокружити државност Србије, посебно након референдума о отцепљењу Црне Горе и покушаја да се Ахтисаријевим планом Србији одузме Косово“, подсетио је Коштуница.

 

Компас ДСС-а снага права
„Демократска странка Србије се увек ослањала на снагу права, као најјачег оружја у одбрани Косова, било да је то реч о Уставу Србије, повељи УН или Резолуције 1244“, рекао је Коштуница.

Управо је одбијање Ахтисаријевог плана најбољи пример на коме се види државотворна политика ДСС-а, јер је власт 2007. године уз помоћ Руске Федерације успела да спречи да Србија прихвати тај план, а тиме и независност Косова“, објаснио је Коштуница.

Председник ДСС-а истакао је да је политика у којој Европска унија нема алтернативу погрешна, јер води ка економској зависности од земаља ЕУ.

„Политичка неутралност оставља одрешене руке за налажење економских и политичких алтернатива и отвара српској привреди нове хоризонте, партнерства и савезништва“, рекао је Коштуница.

Он је подсетио да је ДСС била прва странка која је својом резолуцијом о војној неутралности, октобра 2007. године, закључила да та неутралност у односу на постојеће војне савезе представља најпоузданији начин да Србија очува свој државни идентитет и суверенитет.

Победу државотворне политике Коштуница види у одлуци Уставног суда, којом се поништава више од 20 противуставних надлежности Војводине.

Као пример Коштуница је навео и однос Србије према Републици Српској, са којом су потписана два споразума о специјалним односима, 2001. и 2006. године, који су касније потпомогнути различитим облицима економске сарадње.