• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ГРИГОРИЈ ТИШЧЕНКО ЗА СРБИН.ИНФО: ОДБК и Русија би помогле Србији у борби против албанске мафије
Прочитај ми чланак

ГРИГОРИЈ ТИШЧЕНКО ЗА СРБИН.ИНФО: ОДБК и Русија би помогле Србији у борби против албанске мафије

0
grigorij tiscenko skupstina 5

Фото: Руски дом

Русија је увек имала свој интерес на Балкану и наш однос према балканским земљама није се променио. Увек смо водили рачуна о овом делу Европе. Ми смо спремни да сарађујемо са балканским земљама без изузетка. Нажалост, у односима између балканских држава и Русије, вештачки се праве одређене баријере и границе. И те баријере нажалост праве САД и ЕУ.

Ово у ексклузивном интервјуу за „Србин.инфо“ поручује Григориј Тишченко, заменик директора Руског института за стратешка истраживања и директор за Евро-атланска безбедоносна питања, који је у Народној Скупштини Србије учествовао на округлом столу „Нови безбедносни изазови у Европи и Евроазији и улога Србије“  (организатор Фонд „Слободан Јовановић”).

Да ли се можда ствара проруски коридор на Балкану, од Грчке, Македоније, Србије па све до Мађарске, у смислу јединства земаља Балкана које су за сарадњу са Русијом?

– Ми не подстичемо никакве савезе и блокове у Европи. Не радимо на начин на који то раде НАТО државе, које праве одређене блокове, а онда их вештачки супротстављају једни другима. Сматрамо да НАТО ради погрешне ствари, нарочито када је у питању ситуација у Украјини. Било би контрапродуктивно ако бисмо у садашњој ситуацији као контратежу правили своје блокове. На тај начин бисмо само насели на НАТО стратегију.

Мислим да балканске и источноевропске државе могу са Русијом веома блиско и успешно да сарађују преко заједничких дипломатских активности. Постоји одређени простор за стварање рецимо Црноморског форума, на коме би ове државе међусобно једноставно дискутовале и сарађивале у вези безбедносних проблема везаним за црноморски или балкански регион. Мислим да би стварање таквих форума, уместо блокова, било много продуктивније и донело више резултата. Први корак би требало да буде организација неке конференције где би се разговарало о безбедносној ситуацији у којој се налазе земље учеснице таквог форума, а касније на следећим седницама или на другим форумима би дошла на ред и економска питања.

Фото: Руски дом

Фото: Руски дом

Можда би Србија била добар иницијатор за такав  форум у Београду, с обзиром на то да је неутрална земља?

– То је веома интересатна теза, коју би претпостављам Русија прихватила. Мени је лично ваш предлог веома интересантан. Сматрам да би управо у Србији требало да се покрене дискусија о питању безбедности.

Какву сарадњу са ОДБК Србија може да очекује? Сведоци смо да и најмање приближавање званичног Београда Русији и одступање од НАТО агенде, на Западу дочекују са жестоким осудама, па чак и претњама. 

– Као први корак, Србија би могла са ОДКБ да сарађује у борби против трговине наркотицима. Ту видим највише простора за сарадњу. Дрога која долази из Афганистана, стиже у Албанију, на Космет и преко осталог дела Србије одлази широм Европе.

Да ли то значи да би нам Русија  понудила сарадњу у борби против албанске мафије која угрожава на југу Србије целовитост наше државе?

– Наравно, зато што ми бисмо заједничким снагама могли да се боримо са оним структурама које подржавају трговину наркотицима.

Пат позиција у Украјини је неодржива, то је јасно. Да ли је могуће решење кризе тако што би трупе ОДКБ ушле као мировне снаге, као нека врста коридора?

– По међународним законима, ми не можемо да уведемо снаге ОДКБ, али уколико би рецимо одређене међународне институције изразиле жељу да ОДКБ учестује и да учествује у мировној операцији, мислим да то не би био проблем.

У праву сте када кажете да  примирије које сада постоји, неће потрајати дуго. Економска ситуација у Украјини је веома лоша. И влада данашње Украјине због тога мора да створи одређеног непријатеља. Тај непријатељ су власти Донбаса, односно Новорусије, али је то вештачки непријатељ. Зато постоје и западни аналитичари који сматрају да одређене војне активности могу да почну до 9. маја ове године. Са циљем да нам покваре празник и победу наших народа против нацистичког агресора.

Да ли је на неки начин преко Украјине и САД ушла у рат са Русијом?

– Можда не би употребио ту реч, да су у правом рату са Русијом, али активности које САД чине су у многоме условљене политичком борбом у самој Америци. И оно што сада раде, условљено је председничком кампањом која је већ почела.

С друге стране, Русија је све јача и јача и јасно се брине о својим националним интересима. Понекад наши интереси се супротстављају америчким и то је постало свима јасно. Да нема сада украјинске кризе, САД би вероватно смислиле неку другу кризу између наших држава. И то можете јасно да видите ако погледате ситуацију пре украјинске кризе и видите какве је све резолуције везане за Русију доносио амерички Конгрес.

Значи за САД се Хладни рат никада није завршио?

– Не, никада се није завршио, нити ће се завршити.

Извор: Србин.инфо – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић