Прочитај ми чланак

Шутановац другу Бапцу доделио послове од чак 156 милиона динара

0

Бивши министар одбране Драган Шутановац доделио је свом најбољем другу Александру Бапцу државне послове од чак 156,5 милиона динара!

Министарство одбране је у време Шутановца само од 2008. до 2010. потписало неколико десетина уговора са фирмом „Фрезенијус медикал кер“ у којој је Бабац радио као директор маркетинга. Притом, исти тај Александар Бабац формални је власник луксузног стана у Његошевој 57 у којем после силаска са власти живи Драган Шутановац са породицом.

Из документације до које је Информер дошао види се да су Министарство одбране и Бапчева фирма „Фрезенијус медикал кер“ сарадњу почели 2008. године и то веома скромно, за годину дана ова фирма наплатила је послове укупне вредности 10.055.593,01 динар.

Сарадња Шутановчевог министарства са „Фрезенијусом“ наредне 2009. године скоро да је удесетостручена. На набавкама потрошног материјала за дијализу и опреме за исхрану тешких болесника за ВМА и друге војне институције, фирма Александра Бапца приходовала је 91.889.355,11 динара.

Коначно, 2010. Министарство одбране са „Фрезенијусом“ склапа и реализује послове од укупно 54.614.576,80 динара. Укупно, дакле за три године Шутановчево министарство је фирми у којој је директор продаје и маркетинга његов најбољи друг за набавку материјала и опреме платило 156,50 милиона динара.

Наравно, сви ови подаци не би били толико сумњиви да Шутановац не живи у стану вредном више од 300.000 евра, који се води на Александра Бапца. Истовремено, Шутановчев таст, славни певач Мирослав Илић, за Информер је прошле недеље изјавио да је спорни стан у Његошевој 57 он купио, а да је стан укњижио на Бапца пошто су, како је рекао, он и Шуле другови још од пелена.

На све то Информер је открио а Мирослав Илић потврдио да он и Шутановац возе луксузни теренац БМВ X5 који је наводно, као полован ауто откупљен управо од компаније „Фрезенијус медикал кер“.

Превише је дакле у овом случају разлога за сумњу да се иза послова МО и „Фрезенијуса“ крије лични интерес бившег министра одбране и његове фамилије. Сви подаци до којих се дошло траже озбиљну истрагу.

Званично, у Министартсву одбране нису могли да коментаришу сазнања Информера, али су потврдили аутентичност докумената до којих се дошло. Незванично је речено да се о овом случају води истрага.

– Свакога дана откривамо нове незаконитости у пословању Министарства одбране. Неће бити никакве протекције, сви који су крали државне паре мораће да одговарају – категоричан је саговорник Информера из самог врха Министарства одбране.

На другој страни, Драган Шутановац ни јуче није хтео да каже било шта за Информер, а његов таст Мирослав Илић био је сасвим кратак:

– Не знам ништа о томе, питајте Шутановца!

У фирми „Фрезенијус медикал кер“ тврде да су све радили по закону и да за све послове имају уредну документацију. Ипак, званично нису хтели ништа да кажу. Александар Бабац, за разлику од прошле недеље, није хтео да говори за Информер.

Током 2010. Министарство одбране је фирми „Фрезенијус каби“ за набавку „ентералне и парентералне исхране“ платило 24.731.039,94 динара. Ова фирма је, како смо сазнали, директни заступник немачког произвођача и нема никакве везе са „Фрезенијус медикал кером“ у којој је директор Александар Бабац.

Ипак, у обавештеним пословним круговима кажу да би требало пажљиво размотрити пословање и ове фирме и утврдити какве су тачно њене везе са бившим министром Шутановцем.

 

( Правда )