Прочитај ми чланак

Српски ватрогасци ускоро на Светој Гори

0

Десет ватрогасних возила, са 49 ватрогасаца, укрцала се на трајект у Грчкој, на путу ка Светој Гори где букти пожар близу манастира Хиландар.
То је за B92 потврдио Горан Николић, начелник Управе за ватрогасно спасилачке послове, који је вођа екипе.

„Екипа која је кренула да гаси пожар на Светој Гори налази се у Уранополису, тачније укрцали смо се на трајект и чекамо да он крене ка Светој Гори, докле нам треба неких 45 минута“, казао је Николић.

„Оног тренутка када се будемо искрцали идемо право на терен, тако да ћемо, без обзира што смо путовали целу ноћ, одмах кренути şa гашењем пожара“, додао је он.

Према његовим речима, ширину и дужину фронта пожара тренутно је тешко утврдити, а пожарт је ваздушном линијом удаљен од Хиландара око четири километра.

Екипа српских ватрогасаца је синоћ, пола сата иза поноћи, прошла кроз Врање. Бојан Гламочлија, портпарол и координатор у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије, рекао је да је ова екипа формирана хитно на основу договора влада Србије и Грчке.

„У овој колони, која је формирана за свега неколико сати, налазе се десет ватрогасних екипа из Београда, Смедерева, Јагодине, Ужица и Ниша. Опремљени смо тако да можемо ефикасно да заштитимо људе и имовину како не би у опасност дошао и манастир Хиландар на светој Гори“, рекао је Гламочлија.

Премијер Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је приликом посете Гучи да су грчке власти прихватиле понуду Србије и да ће неколико ватрогасних екипа хитно кренути да помогну у гашењу пожара на Светој Гори.

 

Хиландар за сада није угрожен
Према речима Драгана Дончевског из Сектора МУП-а за ванредне ситуације, Хиландар у овом тренутку није угрожен пожаром који је удаљен три до пет километара од тог манастира, али би се ситуација могла променити уколико буде јаког ветра.

„Линија фронта (пожара) је изузетно дугачка, негде око 30 километара чак, пошто се налази негде три до пет километара далеко од манастира“, рекао је Дончевски за РТС.

Дончевски је објаснио да је реч о четинарима и да се зато „тих три до пет километара уз јак ветар и промену правца ветра врло брзо може претворити у неких стотинак метара“.

Дончевски је објаснио да су предузете превентивне мере за заштиту Хиландара, због искуства са пожаром који је избио 2004. године од чега се манастир још није опоравио и још се рестаурира.

Обављена је и обука ватрогасаца – монаха у манастиру, тако да постоји екипа од 10 људи која је обучена и опремљена и може да гаси шумски пожар, рекао је Дончевски и додао да се још не зна шта је узрок пожара на Светој Гори.

 

(Б92, РТС,Танјуг)

 

Србија ћe упутити у Грчку ватрогасце и ватрогасне камионе који ће гасити пожаре на Светој Гори
Србија шаље помоћ за гашење пожара на Светој Гори

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија упутити у Грчку ватрогасце и ватрогасне камионе који ће помоћи у гашењу пожара на Светој Гори.

„Хитно ћемо послати ватрогасна кола и ватрогасце, а на располаању су наш и руски хеликоптер, како би се спречило ширење пожара“, рекао је Дачић новинарима у Гучи.

Он је додао да је Грчкој јуче понудио помоћ у гашењу пожара и да је вечерас добио обавештење да је та помоћ прихваћена. Пожар на Светој Гори избио је у среду и још није под контролом.

 

Српски манастир Хиландар није угрожен.

Према наводима очевидаца, пожар гасе екипе ватрогасаца са земље и из ваздуха, авионима и хеликоптерима.

 

(Бета)