Прочитај ми чланак

ПОЧЕО „ФЕСТ“: Премијерно приказан „Топ је био врео“

0

2014_LogoFEST_138x92_3001

Редитељ Бобан Скерлић вечерас је прогласио отвореним 42. међународни филмски фестивал Фест, који је почео премијерном пројекцијом његовог филма „Топ је био врео“ у београдском Сава центру.

– Верујем да уметност људе чини бољима. Сваки корак према уметности је корак у нови свет. У друштву које уметност, науку и културу гура у најдубљи и најмрачнији запећак сваки такав корак је подвиг. Срећан вам нови ФЕСТ, поручио је Скерлић публици која је дошла премијерно да види његов филм „Топ је био врео“.

Пројекцији филма је претходио визуелни перформанс којем је девојка рукама у песку цртала мотиве из филмова које памти ФЕСТ-ова публика попут „Амаркорда“, „Високих потпетица“, „Апокалипсе данас“… њено цртање прениошено је пројектором на бископско платно…

440593_otvaranje-festa-u-sava-centru28022014ras-foto-oksana-toskic-26_f

По завршетку пројекције, публици се поклонила екипа филма „Топ је био врео“. У публици су између осталих били Борис Тадић, Срдан Голубовић, Срђан Драгојевић, Горан Јевтић и многи други.

Током следећих девет дана, у пет биоскопских сала биће премијерно приказано чак 75 филмова у 9 програмских целина. Гледаоци ће моћи да прате главни програм и у Новом Саду, где ће такође бити приказан део филмова.

Црвеним тепихом Сава центра ове године продефиловаће бројни гости, на челу са Рејфом Фајнсом, Патрисом Леконтом, Кристофом Гансом, Стивом Куганом и Стивеном Фрирсом.

Да је Фест омиљена манифестација Београђана говори чињеница да је до отварања фестивала продато више од 70.000 карата. Миљеник публике је “Гранд Будапест Хотел” Веса Андерсона који је понео ласкаву титулу првог распродатог филма на Фесту, чему се приближава и “Нимфоманка” Ларса фон Трира, која ће због великог интересовања бити приказана у два термина.

Новину ове године представља и апликација ФЕСТ 2014, која је доступна и за Андроид и за иПхоне мобилне телефоне, па у сваком тренутку мозете да будете у току са програмом и вестима 42. Феста.

(Блиц, фото: Оксана Тоскић)