Прочитај ми чланак

Убудуће кредит од 90.000 динара дижемо “на лепе очи”

0

Народна банка Србије прописала је нови сет олакшица, којима је циљ да обезбеде лакши приступ стамбеним кредитима, да продуже рокове отплате тих кредита, као и да ублаже процедуре за добијање краткорочних динарских кредита. Ево како можете да искористите те олакшице, али и да процените да ли су вам уопште потребне или исплативе.

Стамбени кредити за “државну” новоградњу
Прва на листи нових мера Народне банке предвиђа да банке могу да одобре стамбене кредите за куповину некретнине у објекту у изградњи без обзира на степен завршености, али само у случају да се ради о пројектном финансирању банке, код којих је Грађевинска дирекција Србије (ГДС) носилац грађевинске дозволе или су у оквиру мера подршке државе одређеним категоријама физичких лица.

Осим пројеката ГДС, ова мера је “нацртана” за припаднике полиције и служби безбедности, који ће моћи да купе неки од 7.956 станова у Врању, Нишу, Краљеву, Крагујевцу, Новом Саду, Сремској Митровици и Београду, а чију изградњу финансира држава.

Кредити за куповину објеката са минимум 60 % степеном завршености
Уместо досад уобичајеног минималног степена изграђености објекта од 80%, чију је куповину било могуће финансирати стамбеним кредитима банака, наведеном мером дати су подстицаји банкама за одобравање стамбених кредита, а да не морају да чекају да стамбени објекат буде изграђен у целости или у највећој мери.

Захваљујући новој мери, банке ће моћи да одобре стамбене кредите за и објекте у изградњи, са минимум 60% степеном завршености, али само ако је реч о пројектном финансирању друге банке или о пројекту инвеститора правног лица.

Кеш кредит “на лепе очи”, али под претњом кривичне одговорности
Сет “нових мера” пословној банци даје могућност да физичком лицу које не прима зараду односно пензију преко рачуна у тој банци одобри кредит у износу до 90.000 динара са роком доспећа до две године.

Народна банка је навела да је прихватљив доказ о запослењу или заради дужника – потписана изјава тог дужника о томе где ради и колику плату прима, али дата под пуном кривичном и материјалном одговорношћу.

На наше питање да ли банке превише ризикују уколико као обезбеђење прихвате само изјаву дужника, професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић се нада да је већина људи довољно одговорна и да добро размисли о својим поступцима.

“Верујем да грађани добро знају шта значи када се нешто изјави ‘под пуном кривичном и материјалном одговорношћу’, и да знају да то отвара могућност покретања кривичног поступка уколико изјава не одговара истини”, наглашава Грубишић.

Пет година дужа отплата – али и већи трошак стамбеног кредита
Уколико бисте сада отишли у своју пословну банку и затражили да продужите плаћање стамбеног кредита за пет година, уштедели бисте 40 евра месечно, у зависности од тога колико сте одмакли са отплатом.

Поведите ипак рачуна о томе да продужетак рока утиче на укупну цену кредита, што значи да ће вас тај кредит коштати више – неке калкулације кажу и три хиљаде евра више.

Са друге стране, продужетак рока отплате стамбеног кредита не подразумева наплату било какве затезне камате, а клијенту коме банка одобри ту врсту олакшице гарантује се да то неће утицати на његову оцену кредитне способности у Кредитном бироу.