Прочитај ми чланак

Касне субвенције и кредити за сетву: Пољопривредници у проблемима

0

Више десетина хиљада пољопривредника у Србији још још добило обећане субвенције по хектару од 18.000 динара, повраћај акцизе касни, као и наменски кредити, а рок за сетву тече од 1. априла.

Министарство пољоприврде је прошле недеље, на захтев више удружења пољопривредника, одговорило да је до тада, од 316.000 газдинстава субвенције добило њих 270.000, али многи сумњају да је то тачан податак јер много пољопривредника још није добило ту финансијску подршку.

Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је за Бету да ће се многи пољопривредници, који немају новац за куповину репроматеријала за сетву, прво одрећи минералног ђубрива, што ће сигурно смањити приносе.

„Ко није добио субвенције штедеће на трошковима тако што усеве неће прихрањивати минералним ђубривом. Министарство нам је рекло да је исплатило новац за ту помоћ за 270.000 домаћинстава што значи да је остало да се исплати за још 46.000“, рекао је Матковић.

Додао је да касне и кредити за сетву и да их може добити само кредитно способан пољопривредник за минерално ђубриво без камате, за семе и репроматеријал камата за жене, носиоце домаћинства, је један одсто као и за мушкарце до 40 година старости.

Кредит за носиоце домаћинства старије од 40 година је, према његовим речима, са каматом од три одсто, плус трошкови обраде кредита, а разлику до износа банкарске камате платиће држава.

Председник Удружења пољопривредника „Стиг“ Недељко Савић рекао је да не верује да само 40.000 домаћинстава у Србији није добило субвенције јер и сам чека месец дана од када је поднео захтев.

„Има случајева да људи не обрате пажњу на е-сандуче када поднесу захтев за субвенцију јер из Министарства траже да потврдимо да се одричемо жалбе, а не знам шта она подразумева, ја сам и то потврдио, али субвенцију нисам добио“, рекао је Савић.

Додао је да се не поштује ни уговорени рок за повраћај акцизе на купљено дизел гориво од 50 динара по литру и да то уместо 14 дана, чекање траје 20 и више дана.

Савић је рекао да је већина пољопривредника, у очекивању обећаних кредита по ниској камати, одустала и да се мали број кредитно задужио, јер нису могли да чекају на државу, па су се задужили код продаваца, што је далеко неповољније.

Удружења Панчевачки ратари, Аграрни форум и Грађанска непослушност навели су у саопштењу да се „актуелни режим грчевито бори на све начине да задржи власт на свим нивоима, а посебно у Београду по сваку цену и троши новац буџетских корисника немилице не били задржао комплетну власт, па новац намењен за субвенције пољопривредницима одлази, ко зна где“.

„Од субвенција по хектару на нашим рачунима је нула, повраћај акцизе се не региструје у е-аграру, а регрес за декларисано семе од 17.000 више нико не помиње“, навели су ти пољопривредници.

Председник Савеза удружења пољопривредника Баната Драган Клеут рекао је да су пољопривредници, који нису добили субвенцију, у озбиљном проблему јер немају никаквих залиха из прошле године када су били добри приноси, али су у губитку због ниских цена ратарских производа.

Он је рекао да не познаје људе који су до почетка сетве успели да обезбеде потребну документацију за кредит чији ће део камате субвенционисати држава.