Прочитај ми чланак

Фирма блиског Шапићевог сарадника добила више од 100 послова од државе

0

У последња 3 месеца склопила 10 уговора, највреднији са ЕПС-ом Фирма “Јадран”, која се бави, чини се свиме - од грађевинарства до трговине, добила је од почетка године 10 послова од државе. У питању је предузеће у власништву Николе Малбаше, сарадника некадашњег градоначелника Београда, а садашњег председника Привременог органа Александра Шапића. Највреднији посао износи чак 69,85 милиона евра, а "Јадран" га је од ЕПС-а добио у конзорцијуму са још осам фирми и подизвођачима.

“Јадран”, фирма чија су делатност “завршни радови у грађевинарству, антикорозивну заштиту, спољну и унутрашњу трговину”, од почетка године до данас, углавном у конзорцијуму с другим компанијама, добила је чак 10 послова од различитих државних предузећа, а три године уназад ангажована је више од 100 пута.

Последњи у низу ових послова вредан је око 170.600 евра без ПДВ-а. “Јадран” га је склопио са Електропривредом Србије (ЕПС), а у питању је посао извођења молерско-фарбарских радова.

Интересантно је да је друга фирма доставила далеко повољнију понуду, вредну 74.100 евра, али је посао ипак додељен “Јадрану”.

Пре само неколико дана, 15. марта, “Јадран” је, у конзорцијуму с другим фирмама, од ЕПС-а добио посао вредан чак 69,85 милиона евра. У питању је посао набавке испаривача, сепаратора, паровода… Овај изузетно вредан посао није додељен само „Јадрану“, већ конзорцијуму понуђача, међу којима су „Виа оцел“, „Про тент“, „Феромонт“, „Гоша монтажа“, „Изо-екомонт“, „Минс електро“ и „Колубара-гас“, као и доста подизвођача.

Посао од ЕМС-а, Транснафте, Министарства екологије…
“Јадран” је од почетка године добио још осам послова од различитих државних фирми, а њихова укупна вредност већа је од девет милиона евра.

У свих осам случајева, ова компанија била је у конзорцијуму с другим фирмама, а послове је добијала од Министарства заштите животне средине, “Инфраструктуре железнице Србије”, ЕМС-а, Транснафте… Ипак, на основу свих уговора у које је Нова.рс имала увид, шампион по највреднијем послу остаје ЕПС.

Од државе и повољни кредити
Поред милионских послова, „Јадран“ је 2023. године од државног Фонда за развој добио повољни кредит, који иначе ова институција даје фирмама, са циљем да, барем како се наводи на званичном сајту, помогне унапређењу микро, малих и средњих предузећа.

Новац који се додељује у виду кредита креће се у распону од 300.000 до 250 милиона динара, а каматне стопе иду од свега 1,5 одсто до максимално 2,8 процената. Дакле реч је о позајмици, која се због веома повољних услова може третирати готово као поклон.

Интересантно је да је „Јадран“ према званичним подацима из АПР-а, велико предузеће са 445 запослених и годишњим профитом (у 2022.) од 2,4 милиона евра.

На челу „Јадрана“ Шапићев сарадник
Фирма Јадран није одувек позната јавности, а како је “Нова” писала, ова компанија је у групи оних које су добиле највише послова од државе, јавних предузећа и институција.

Наиме, дешавало се да само у једном месецу склопе чак девет уговора, а у једном дану четири посла.

„Јадрану“ су поверени радови на изградњи националног одбојкашког центра на Новом Београду, вредни више од 26 милиона евра, као и реконструкција Основне школе „Владислав Рибникар“, у којој се 3. маја прошле године десио незапамћен масакр.

Иначе, власник “Јадрана” је Никола Малбаша, који је дугогодишњи председник Ватерполо клуба Нови Београд, којим неформално управља Александар Шапић.